IDE for SCADA Development at CERN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této magisterské práce je navrhnout a implementovat IDE (integrované vývojové prostředí), které zvýší efektivitu a bezpečnost vývoje pro SIMATIC WinCC Open Architecture. Tato práce je založena na výzkumu provedeném týmem z Technické univerzity v Eindhovenu a splňuje požadavky pocházející ze SCD sekce v CERN (Evropské organizace pro jaderný výzkum). Vyvinuté IDE je postaveno na platformě Eclipse, přičemž pro syntaktickou analýzu, linkování a sémantickou analýzu kódu používá Xtext framework. IDE nabízí také podporu pro nově vytvořený programovací jazyk, který umožňuje programátorům jednoduše nadefinovat šablonu pro konfigurační soubory používané WinCC OA. Interpret tohoto nového jazyka je schopen provést syntaktickou analýzu šablony a konfiguračního souboru a rozhodnout, zdali konfigurační soubor odpovídá šabloně. Praktickým výstupem této práce je integrované vývojové prostředí, které podporuje vývoj WinCC OA aplikací v CERN a periodicky provádí analýzu kódu těchto aplikací napsaného v jazyce Control script.
The goal of this master's thesis is to design and implement an IDE (Integrated Development Environment) that makes development for SIMATIC WinCC Open Architecture more effective and secure. This thesis is based on a research made by Eindhoven University of Technology and it meets needs of CERN EN ICE SCD section. The developed IDE is built on top of the Eclipse Platform and it uses Xtext for code parsing, scoping, linking and static code analysis. The IDE also supports a new programming language that allows programmers to easily define templates for WinCC OA configuration files. The interpreter of this new language is able to parse a template and a configuration file and decide whether the configuration file matches the template. The practical result of this thesis is an IDE that supports WinCC OA developers at CERN and performs periodical analysis of CERN code written in Control script Language.
Description
Citation
MAREČEK, M. IDE for SCADA Development at CERN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Management a informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Rozeberte podrobněji, jaký je podíl Vaší práce v projektu, a v čem tkvěla náročnost jednotlivých úkolů, případně jaké se Vám dostalo podpory.  Navrhl jste nějaké vlastní statické analýzy? Případně, odkud jste čerpal?  Jak jste statické analýzy vyhodnocoval, a jak to dopadlo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO