Využití obnovitelných zdrojů v ES ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je seznámení s problematikou biomasy a její využití v České republice. Práce se zabývá jednak cíleným pěstováním biomasy, ale i využitím odpadních produktů z jiné lidské činnosti, které jsou přeměněny na biomasu místo toho, aby byly bez užitku zlikvidovány například na skládkách komunálních odpadů, popřípadě spáleny ve spalovnách. V tomto směru je naše republika teprve na začátku vývoje a s využíváním obnovitelných zdrojů se teprve začíná. Důvodem, proč se musí nejen naše republika tímto zdrojem energií začít zabývat, je fakt, že se nezadržitelně zmenšují zásoby fosilních paliv (uhlí, ropa, zemní plyn), které byly až doposud používány jako primární zdroje energie na celém světě. Jako náhradní zdroj energie se v České republice uvažuje s několika možnými alternativami, které jsou takzvaně zelené. Společnost ČEZ jakožto největší producent elektrické energie, počítá do budoucna se získáváním energie z energie vody, která je již dnes hojně využívána, ať už ve formě přehradních elektráren či přečerpávacích elektráren. Další formou energie, která se používá, je energie odebíraná z větru, ovšem naše republika nemá takový přírodní potenciál jako jiné země, kde je tato energie využívána více. Jedním z nejmodernějších zdrojů energie je energie získávaná ze slunce - přesněji řečeno energie získávána fotovoltaickou cestou. Nejméně používanou, avšak i přes to uvažovanou energií, je geotermální energie, které se s výhodou využívá například na Islandu. Největší perspektivu u nás má právě energie biomasy, která je také nejsnadněji použitelná ve stávajících tepelných elektrárnách. U nás v České republice se rozvíjejí dva hlavní proudy využití biomasy, a to využití dřevní hmoty jako takové, dále využití odpadní dřevní hmoty z lesní činnosti, odpady z dřevovýroby, ať už v podobě pilin, štěpek, popřípadě hoblovaček a pelet. Druhým zdrojem biomasy je, jak už jsem uvedl dříve, odpad z předešlé lidské produkce, kde se s výhodou budou moci použít odpady z domácností rostlinného a živočišného původu, dále pak z hospodářské produkce ve formě chlévské mrvy a kejdy. Biomasa v této podobě se zpracovává v takzvaných fermentačních stanicích, které jsou nejčastěji součástí čistíren odpadních vod.
The aim of the present thesis is the introduction of the issue of biomass and of its usage in the Czech Republic. The international of biomass growing as well as the waste product usage are discussed. The waste products are turned into biomass instead of being simply thrown away or burnt down. As far as the renewable resources are concered the Czech Republic is only at the begining. It is important to pay attention to the renewable resources as the amount of fossil fuels (coal, oil, gas) has been decreasing considerably. There are a few green alternative sources that are possible to be used in the Czech Republic. The biggest eletrical energy supplier in the Czech Republic, the ČEZ Company, has decided to start using water power stations in the future. Water energy has been increasingly used by hydro elektric power plants and booster power plant. Also wind energy has been used but not as much as in the countries with more appropriate climate. One of the most modern energy sources nowadays is the sun energy, to put it more clearly, the energy gained by the fotovoltaic method. The least used, but still possible way to gain energy is the geothermal energy that has been used especially in Island. In the Czech Republic, the most promising way to gain energy is the biomass that can be effectively burnt in the carrent power plants. Two main approaches to biomass usage developing in the Czech Republic have been the use of wood or the use of remnants of wood, be it wood chips, shavings, pellets etc. As I have already uttered earlier, the second source of biomass is the waste material from earlier human activites. Waste materials from households, agriculture and husbandry, muck or slurry can be made use of. This kind of biomass is burnt in the fermentation gas stations that are usually part of waste-treatment plants.
Description
Citation
TRACHTA, J. Využití obnovitelných zdrojů v ES ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Jan Gregor, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Student zodpověděl všechny otázky komise, na dotazy reagoval pohotově.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO