Korozní degradace hořčíkových slitin v SBF roztocích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hořčíkové slitiny jsou v současnosti, z důvodu kombinace dobrých mechanickým vlastností a nízké hustotě hořčíku, používány v mnoha odvětvích lidské činnosti, hlavně v leteckém a automobilovém průmyslu. V poslední době je ovšem věnována pozornost také možnosti použití hořčíkových slitin v oblasti medicíny, zejména díky chemickým vlastnostem hořčíku. Diplomová práce je zaměřena na hodnocení korozního chování slitiny AZ31 a slitiny AZ61 v SBF roztocích, což jsou roztoky simulující tělní tekutiny. Slitiny byly podrobeny imerzní zkoušce v Hankových roztocích pro časové rozpětí 24 až 1008 hodin. Proces koroze byl hodnocen v závislosti na několika faktorech: složení slitiny, čas a změny pH. V práci je také detailně popsána metodika stanovení hořčíku a zinku metodou plamenové absorpční spektrometrie (F AAS). Stanovení hliníku bylo provedeno metodou atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací (ET AAS).
Nowadays, magnesium alloys are used in many sectors of human activity, particularly in the aerospace and automotive industries, due to a combination of good mechanical properties and low density of magnesium. Recently, however, the attention is paid to the possibility of using magnesium alloys in the medical field, mainly due to the chemical properties of magnesium. The diploma thesis is focused on evaluating of the corrosion behavior of AZ31alloy and AZ61 alloys in SBF solutions that are solutions simulating body fluids. The alloys were subjected to immersion test in Hank’s solutions for time span from 24 to 1008 hours. The corrosion process was evaluated based on several factors: alloy composition, time and pH changes. The thesis also describes in detail the methodology for establishing magnesium and zinc by method of flame absorption spektrometry (F AAS). The determination of aluminum was carried out by atomic absorption spectrometry with electrothermal atomization (ET AAS).
Description
Citation
ROČŇÁKOVÁ, I. Korozní degradace hořčíkových slitin v SBF roztocích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Studentka prezentovala podstatné výsledky své diplomové práce. Následně komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO