Problematika hodnocení lidského kapitálu v českých podnicích

Abstract
Cílem práce je navrhnout a ověřit model řízení zaměřený na hodnocení lidského kapitálu ve vztahu k podnikové výkonnosti ve zvoleném odvětví – bankovní sektor v České republice. Model je sestaven v následujících krocích. Syntézou zjištění vyplývajících z předvýzkumu jsou identifikovány základní oblasti, které jsou významné při řízení výkonnosti lidského kapitálu z hlediska daného sektoru. Určením relevantních proměnných v rámci vybraných oblastí řízení výkonnosti lidského kapitálu. S využitím dotazníkového šetření je určena míra významnosti proměnných. Následně je provedena redukce počtu proměnných za pomoci statistických metod tak, aby byla zachována původní informace. Posledním krokem je předložení návrhu modelu. Následně je model ověřen.
The aim of the thesis is to project and verify a model focused on assessment of human capital management in relation to company efficiency in selected sector – banking in Czech Republic. The model is projected in the following steps. Main areas of human capital management which are significant in terms of the relevant sector are identified by synthesis of the findings arising from preliminary research. Relevant variables are identified according to main areas. The degree of significance variables is established by a questionnaire survey. Subsequently, the number of variables is reduced by using statistical methods in order to preserve the original information. The last step is the presentation of the model proposal. Subsequently, the model is verified.
Description
Citation
MELUZÍNOVÁ, J. Problematika hodnocení lidského kapitálu v českých podnicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Podnikové finance
Comittee
prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. (předseda) prof. Ing. Mirko Dohnal, DrSc. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Bedřich Půža, CSc. (člen) doc. Ing. PhDr. Aleš Gregar, CSc. (člen) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen) doc. Ing. et Ing. Renáta Myšková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-11-25
Defence
Doktorandka odpověděla na dotazy oponentů: - Jak chápe na straně vstupů veličinu H v návaznosti na veličinu L? Za správné považuji vymezení základních pojmů souvisejících s tématem práce ze strany autorky, včetně jejího pojetí lidského kapitálu jako součásti intelektuálního kapitálu. Postrádám ale definici pojmu podniková výkonnost z hlediska jejího vymezení v disertační práci a nerozumím tvrzení (ve shrnutí kapitoly 2.2), že „podnik se skládá ze tří složek“. Prosím o doplňující vysvětlení, např ve vztahu k manažerskému pojetí podnikových zdrojů. - V oblasti Produktivita práce (tab. 5.48, str. 151) uvádíte proměnné pro faktor Obchodní cíle. K jakému časovému intervalu se jednotlivé navržené proměnné vztahují? - Zajímalo by mě bližší vysvětlení vztahu produktivity práce a ostatních proměnných v návaznosti na podnikovou výkonnost – produktivitu práce chápou respondenti jako výsledek oblastí vymezených v rámci předvýzkumu (str. 97), jedná se o lineárně závislou veličinu, takže jak by ji autorka zohlednila ve svém pojetí proměnných pro podnikovou výkonnost? - Zda je analýza hlavních komponent vhodná vypovídá Bartlett a KMO (Kaiser-Mayer-Olkin) test, jakých hodnot tento test dosáhl pro jednotlivé oblasti? Jakou reliabilitu mají komponenty? Autorka může vysvětlit, proč jsou zařazeny komponenty s jednou proměnnou, jaká je potom vypovídací schopnost této komponenty? - Může autorka vysvětlit větu na str. 143 druhý odstavec „Efektivita daných oblastí se podepisuje na produktivitě práce zaměstnanců“. - Na str. 153 je navržen model pro hodnocení výkonnosti lidského kapitálu ve vztahu k podnikové výkonnosti, jak je tento vztah ověřen, co tvoří obchodní, ekonomickou výkonnost a tržní hodnotu podniku/banky? - autorka by se v navazujícím výzkumu mohla zaměřit na další zpřesnění a úpravu modelu v rámci longitudinálních případových studií, které jí nabídnou nepochybně řadu možností, jakými směry navržený model dále rozvíjet a aplikovat jej rovněž pro potřeby prudce se rozvíjejícího se sektoru nebankovních finančních institucí. - Lze vysledovat odlišný přístup k hodnocení výkonnosti lidského kapitálu bankovních podniků působících v tuzemsku a subjektů působících v zahraničí? Jakými směry se doktorandka ve svých navazujících výzkumných aktivitách uvažuje ubírat? - Proč je práce orientována na bankovní sektor v ČR? Jaké využití mají výsledky vašeho výzkumu v jiných sektorech? - Mohla byste komentovat ve vztahu k vámi navrhovanému modelu event. roli střední proměnné spojené s kvalitou řízení? (viz str. 48 a 49, Bernstein a Beeferman, 2015, Bartková, 2012, Kucharčíková et al., 2014)? - Proč je v disertační práci prezentována redukovaná podoba modelu, tj. návrh modelu, který vychází především z výsledků PCA (viz obr. č. 5.8, str. 153)? - Mohla byste komentovat oblasti dalšího výzkumu hodnocení lidského kapitálu, ve kterých byste chtěla dále pokračovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO