Národní image jako faktor konkurenceschopnosti českých výrobků

Abstract
Předkládaná dizertační práce se zabývá problematikou národní image a jejího vlivu na zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských výrobců na domácím trhu s vínem. Zákazníky v současné době ovlivňuje mnoho faktorů, které se společnosti snaží využít k získání konkurenční výhody a upevnit tak svoji konkurenční pozici na trhu. Celá práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována vymezení hlavního cíle dizertační práce, dále dílčích cílů, prostřednictvím kterých bude hlavního cíle dosaženo. Dále jsou definovány výzkumné předpoklady, které jsou statisticky ověřovány na základě stanovených hypotéz, a v závěru jsou definované metody, které povedou k naplnění hlavního cíle práce. Ty kombinují několik přístupů, aby bylo dosaženo co nejpřesnějších výsledků. Druhá část shrnuje současný pohled odborné literatury na řešenou problematiku. Ten je rozčleněn do tří dílčích celků, přičemž první celek je věnován definici, formování a měření národní image. Druhý celek se zabývá spotřebním chováním, modely spotřebního chování dle tradičního a moderního pojetí i s využitím on-line médií pro ovlivňování zákazníkových postojů. Třetí celek popisuje koncepty konkurenceschopnosti, které jsou v literatuře dostupné. Třetí část práce je výzkumnou částí. Výzkum je prováděn v oblasti zákazníka, výrobců a externích organizací, které se podílejí na zlepšování povědomí tuzemských produktů vinařského průmyslu na domácím trhu. U každé z oblastí jsou v závěru vytyčeny nejdůležitější výsledky, na něž pak navazuje tvorba konceptu konkurenceschopnosti využitelná ve vinařském průmyslu a tvorba modelů fungování komunikace zohledňující specifika trhu s vínem.
The presented dissertation thesis deals with the issue of national image and its influence on increasing of competitiveness of domestic producers in the domestic wine market. Customers are currently affected by many factors that companies try to use to gain their competitive advantage and strengthen their competitive position in the market. The thesis is divided into three main parts. The first part defines the main objectives of the thesis, as well as the milestones, through which the main objective is accomplished. Furthermore, the research assumptions, which are verified on the basis of statistical hypotheses, are defined here and in the end, the research methods that will lead to the fulfilment of the main goal of this work are defined. This work combines several approaches to achieve the most accurate results. The second part summarizes the current literature point of view on the main topics of the work. It is divided into three sub-units, the first unit focuses on the definition, measurement and shaping of the national image. The second sub-unit deals with consumer behaviour, models of consumer behaviour according to the traditional and the modern concept and using online media to influence customer attitudes. The third sub-unit describes the concepts of competitiveness which are available in the literature. The third part is the research part. The research is carried out in the area of customers, producers and external organizations that are involved in raising awareness of domestic products of the wine industry on the domestic market. For each of the areas the key findings are set out at the conclusion, which are then followed by the creation of the concept of competitiveness usable in the wine industry and the creation of functioning communication models tailored to the specifics of the wine market.
Description
Citation
VESELÁ, J. Národní image jako faktor konkurenceschopnosti českých výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (předseda) doc. Ing. Mgr. Karel Brychta, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Kita, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Nétek, CSc. (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-11-24
Defence
Doktorandka odpověděla na dotazy oponentů: - Ako organizácie podieľajúce sa na vytváraní národného imidžu (s. 35) poskytujú podporu pre zvyšovanie konkurencieschopnosti na domácom a zahraničnom trhu? - V nadväznosti na podnety pre budúci výskum zhodnoťte, aké sú možnosti domácich vinárov pri budovaní imidžu vín na zahraničných trhoch? - Jaké jsou obdobné výzkumu v rámci EU a ve světě? - Který je, dle autorky nejvýznamnější dosažený poznatek? - Jak postupovat při zobecnění závěrů práce v jiných odvětvích? Je zřejmé, že potravinářské odvětví bude mít patrně podobné charakteristiky, jak ostatně sama uvádíte. Jde tedy o transfer daného přístupu do dalších odvětví. - Jaké klíčové parametry praktického využití daného konceptu je možné definovat pro praktický rozvoj konkurenceschopnosti firmy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO