Problematika stanovení cínu v environmentálních matricích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá v rešeršní části především obsahem cínu ve složkách životního prostředí, jeho koloběhu v nich a možnostmi stanovení cínu v životním prostředí. Shrnuje dostupné informace o vlastnostech cínu a jeho sloučenin, výskytu a koloběhu cínu ve složkách životního prostředí. Dále se zaměřuje na stanovení cínu ve složkách životního prostředí, pozornost je věnována především stanovení celkového obsahu cínu s využitím metody ET-AAS. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metody stanovení na ET-AAS a výběr vhodného extrakčního postupu pro stanovení celkového obsahu cínu v půdách a sedimentu. Nejvhodnější postup stanovení cínu na ET-AAS byl aplikován na vzorky půdy, sedimentu a vody. Jako optimální modifikátor matrice pro byl zvolen roztok Pd(NO3)2 v 5 % kyselině askorbové, optimální pyrolýzní teplota byla 1400 °C a teplota atomizace 2400 °C. Ani jeden z posuzovaných postupů extrakce nebyl shledán jako vhodný postup pro potřeby stanovení cínu v environmentálních vzorcích a je třeba dalších prací, které by optimalizovaly metodu separace.
This diploma thesis deals with the retrieval of the content of tin in environmental media, the circulation in them and possibilities of the determination of tin in the environment. Summarizes available information on the properties of tin and its compounds, the occurrence and circulation of tin in environmental and determination of tin in environmental media, attention is paid to the determination of total tin content using method of ET-AAS. The experimental part is focused on optimization methods of determination for the ET AAS and selection of a suitable extraction procedure for determination of total tin content in soils and sediments. The best procedure for the determination of tin in the ET-AAS was applied to samples of soil, sediment and water. As the optimum matrix modifier was chosen the solution of Pd (NO3)2 in 5% ascorbic acid, the optimum pyrolysis temperature was 1400 °C and atomization temperature 2400 ° C. Neither of extraction procedures examined were found to be an appropriate procedure for the determination of tin in environmental samples and further work is necessary to optimize the method of separation.
Description
Citation
BUŠINOVÁ, M. Problematika stanovení cínu v environmentálních matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Studentka prezentovala podstatné výsledky své diplomové práce. Následně komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO