Vliv tepelné expozice na pórovou strukturu a mineralogii hutného dinasu.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Dinas je žáruvzdorné stavivo, které obsahuje nejméně 93 % oxidu křemičitého v polymorfních formách a to převážně -tridymitu, -cristobalitu a nepřeměněného -křemene. Ve sklářství se používá pro zdění kleneb sklářských pecí a v koksárenství pro zdění koksárenských baterií. Výhodou je vysoká únosnost v žáru, vysoká odolnost proti kyselým taveninám. Nevýhodou je nízká odolnost proti změnám teploty pod 600 °C. Diplomová práce se zabývá vlivem opakovaného výpalu dinasového kamene na jeho pórovitou strukturu a mineralogické složení.
Silica bricks is a refractory building material which contains at least 93 % of silicon dioxide in polymorphic forms, mostly -tridymite, -cristobalite and unreacted -quartz. In glass industry is used for building crowns of glass tanks and in coke industry is used for building coke oven batteries. The advantage is the high refractoriness under load, high resistance to acidic melts. The disadvantage is the low resistance to changes in temperature below 600 °C. The thesis deals with the influence of repeated firing on the silica bricks and to its porous structure and mineralogical composition.
Description
Citation
JANEK, O. Vliv tepelné expozice na pórovou strukturu a mineralogii hutného dinasu. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO