KNIHOVNA plus - Multifunkční objekt s knihovnou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Tématem návrhu je nové centrum architektury pro Brno s integrovanou oborovou knihovnou, kde je však místo knížky hledán prostor. Knihy jsou uloženy v robotickém zakladači, pomocí kterého jsou doručovány do všech pater bez ohledu na konkrétní provoz. To umožňuje uživateli zcela svobodný pohyb po budově, bez jakékoliv závislosti na lokaci knihy. Prostory jsou záměrně koncipovány iracionálně. Vznikají tak nečekané souvislosti, průhledy, fragmentace. Stěny slouží jako dělící linie a zároveň jako hranice různých vizuálních dojmů v rámci jednoho materiálu, který je na nich použit. V kombinaci s odlišnými texturami podlah se mění atmosféra prostorů, který stěna vytyčuje. Materiály jsou vystaveny různým kontextům, které mění jejich charakter.
A new architectural centre for Brno is created, including a library in which, instead of the books, the rooms are to be found. The books are stored in a robotic storage tower, enabling delivery to every floor. This opens up completly free movement for the visitor, without dependence on where the book is stored. The rooms are composed irationally on purpose. This creates unexpected correlation, visual axis and fragmentation of space. The walls are dividing lines and borders between different visual experiences. Materials are put into new context, altering their character.
Description
Citation
MAREČKOVÁ, K. KNIHOVNA plus - Multifunkční objekt s knihovnou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Ladislav Kuba (předseda) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. MgA. Barbora Šimonová (člen) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO