Charakteristické vlastnosti spalování nízko-výhřevných paliv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na spalování nízko-výhřevných plynných paliv. V první části je v práci popsáno zařazení, charakteristika a využití těchto paliv. Následně je věnován prostor teoretické oblasti spalování, a to hlavně emisím a tepelným pochodům. Dále práce pokračuje charakteristikou hořáků a jejich úpravami právě pro nízko-výhřevná paliva. Teoretická část je zakončena bezpečností práce s některými vybranými plyny. Práce poté přechází do praktického směru a zaměřuje se na laboratorní experiment, který byl součástí této diplomové práce. Praktická část obsahuje popis experimentu, plán měření, výpočet a vyhodnocení emisí, spalného tepla, výhřevnosti, hustoty, teploty v plamenu a tepelných toků. Experiment byl proveden s palivy o různém složení. Postupným navyšováním přídavku inertních plynů do zemního plynu bylo dosaženo hodnot výhřevnosti nízko-výhřevných plynů. Měření naznačilo, že přídavek měl pozitivní vliv na emise NOx a CO. Měření teplot v plamenu potvrdilo, že po přidání inertního plynu do ušlechtilého paliva dochází k ochlazení plamene, což způsobuje snížení emisí. Tepelné toky a termická účinnost spalování zůstaly při všech konfiguracích takřka nezměněny.
The diploma thesis is focused on the combustion of the low calorific gaseous fuels. The first part is devoted to the characterization and usage of low calorific fuels. Then combustion theory focused mainly on emissions and thermodynamics. Next characterization of burners and their modifications for low calorific value fuels is described. Safe storage and handling of chosen gases is also included in the last chapter of the theoretical part. Practical part includes the description of the laboratory experiment, which was a part of this thesis. It consists of the experiment description, experimental plan, calculation and evaluation of emissions, high and low heating value, density, flame temperatures and heat flux. Laboratory experiment was carried out with different fuels. Low calorific fuels were simulated by gradual increase of the concentration of inert gasses in the natural gas. Increased concentration of inert gasses had positive effect on the emissions. Measurement of the flame temperatures confirmed that the decrease of emissions corresponds to the inert gas addition to the noble fuel. Heat flux and thermal efficiency of the combustion was almost identical for each configuration.
Description
Citation
KVAPIL, M. Charakteristické vlastnosti spalování nízko-výhřevných paliv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Radim Puchýř, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Částečně zodpovězeny otázky oponenta práce. Dotaz Doc. Bébara na použité jednotky a jejich převody. Připomínky Doc. Bébara k předvedeným výsledkům a textu práce. Dotaz na upřesnění podmínek prezentovaného experimentu, Dr. Puchýř, částečně zodpovězeno. Doc. Jícha dotaz na provedení směšování plynů na experimentálním zařízení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO