Studium přípravy expandované poly(kyseliny mléčné)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá spôsobom výroby expandovanej poly(kyseliny mliečnej) (PLA) alebo polylaktidu a skúmaním niektorých jej vlastností. Teoretická časť je zameraná na rôzne spôsoby výroby PLA, jej vlastnosti a možnosti degradácie. Ďalej rozoberá rôzne možnosti výroby expandovanej PLA a javy ovplyvňujúce expanziu, ako napr. rozpustnosť plynov v PLA. Tiež sa zameriava na pevnostné vlastnosti PLA pien. Experimentálna časť sa sústreďuje na konkrétny spôsob výroby expandovanej PLA, a to rozpustením fyzikálneho nadúvadla v PLA a následne vypenenie. Skúma konkrétne podmienky pri výrobe PLA peny, ako napr. potrebný tlak plynu, veľkosť častíc PLA. Ďalej sa zaoberá rôznymi typmi vyrobených pien líšiacich sa hustotou alebo teplotou spracovania. V závere sa zameriava na pevnostné charakteristiky vyrobených pien v závislosti na ich hustote a teplote spracovania.
The bachelor thesis focuses on the processing of expanded poly(lactic acid) (PLA) or polylactide and on studying of some of its properties. The theoretical part deals with several ways of processing of PLA, its properties and methods of degradation. Furthermore, this part focuses on various processing methods of expanded PLA and the phenomena affecting the expansion, such as dissolving of gases in PLA. At the end of this part, it focuses on strength properties of PLA foams. The experimental part deals with specific way of processing of expanded PLA; that is dissolving of the physical blowing agent in PLA and subsequent foaming. Specific conditions within the processing of PLA foams are investigated there, such as pressure of gas needed, size of PLA particles. Further, this part focuses on distinct types of PLA foams differing in density or processing temperature. Last, it focuses on strength characteristics of PLA foams depending on their density and processing temperature.
Description
Citation
SVATÍK, J. Studium přípravy expandované poly(kyseliny mléčné) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Student ve svém vystoupení seznámil členy komise s hlavními výsledky své bakalářské práce zabývající se zpěňováním PLA. Jak samotná bakalářská práce tak i její prezentace byly výborné po obsahové i formální stránce. Dotazy oponenta zodpověděl správně a úplně. Se členy komise diskutoval na vysoké odborné úrovni prokazující hlubokou znalost řešené problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO