Modelování rychlých přechodných dějů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou modelování rychlých přechodných dějů v elektrických sítích. Úvod práce pojednává o matematických modelech jednotlivých zařízení systému a zvýšenou pozornost věnuje reprezentaci vedení. Podrobněji je zde popsána náhrada vedení pokročilejším Bergeronovým a frekvenčně závislým modelem. Cílem práce je v simulačním programu ATP-EMTP sestavit model sítě, v němž budou vyšetřována spínací přepětí, vzniklá vypínáním kompenzační tlumivky, a přepětí atmosférická, vyvolaná úderem blesku. Práce podrobně popisuje nastavení komponent programu použitých pro vytvoření modelu analyzované sítě a v závěru posuzuje obdržené výsledky z hlediska požadavků na koordinaci izolace.
This thesis deals with the high speed transient modelling in the electrical networks. The introduction of this work discusses mathematical models of the individual devices used in the system and focuses on the line representation. It also contains a more detailed description of Bergeron and frequency dependent line model. The objective of this thesis is to design a network model using ATP-EMTP simulation program. In this model, the switching overvoltage caused by shunt reactor switching and lightning overvoltage are simulated. The thesis thoroughly describes the settings of the components used in the model of analysed network and in conclusion evaluates obtained simulation results in a relation to the insulation coordination.
Description
Citation
BUKVIŠOVÁ, Z. Modelování rychlých přechodných dějů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Studentka ve své prezentaci seznámila komisi s výsledky své diplomové práce na téma Modelování rychlých přechodných dějů. Vedoucí diplomové práce doc. Orságová seznámila komisi se zněním posudků vedoucího i oponenta práce. Doc. Orságová otevřela následnou rozpravu otázkami a připomínkami oponenta práce. Na tyto otázky studentka správně a samostatně reagovala. Další otázku do rozpravy položil doc. Beláň ohledně uzemnění tlumivky v řešeném schématu. Na tuto otázku studentka nedokázala odpovědět. Na otázku prof. Sokanského ohledně doby trvání a amplitud bleskových výbojů studentka správně a samostatně reagovala. Doktor Škoda pak vznesl některé poznámky k seznamu zkratek ve studentčině diplomové práci. Poslední dotaz do diskuze vznesl doktor Ptáček ohledně reálnosti použitého výpočtového schématu. Na tento dotaz studentka plynule a samostatně reagovala.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO