Detekce změn v digitálních obrazech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou detekce změny v digitálních obrazech, které byly pořízeny v domácích podmínkách, obyčejnou integrovanou kamerou, ve dvou po sobě jdoucích okamžicích. Jsou zde prozkoumány všechny problémy, jež tuto úlohu provází. Od předzpracování až po vyhodnocení výsledků. V průběhu práce jsou popsány a po- rovnány metody využívané v této oblasti, jako například rozdílová metoda (differencing) a LCP (Local Correlation Peak). Dále je zde navržena nová metoda, založená na LTP deskriptorech, která efektivně řeší stanovený problém. Tato metoda je následně podro- bena testům na reálných datech. Výsledky těchto testů jsou v závěru rozebrány. Kromě metody detekce změny je v této práci navržena také metoda pro minimalizaci chyby způsobené paralaxou.
This thesis concerns with change detection problematics in digital images captured under indoor conditions with an ordinary integrated camera in two consecutive moments. All challenges that accompany this problem will be discussed, starting with preprocessing and arriving to evaluation of the results. Currently used methods from this field are described and compared with each other such as differencing and LCP (Local Correlation Peak). A novel method, based on LTP descriptors, effectively solving this problem is proposed in this work. The proposed method is then tested on real data. The results of this tests are discussed subsequently. Besides the change detection method a method for parallax error minimization is proposed here.
Description
Citation
DORAZIL, J. Detekce změn v digitálních obrazech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Zvončák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Na jakých hodnotách byl ideálně nastaven gaussův filtr pro potlačení šumu v rámci předzpracování obrazu u metody LTP? (str. 41) student reagoval úspěšně Implementované algoritmy pracují pouze s intenzitními obrazy (odstíny šedi), mohl by teoreticky nastat případ, kdy by došlo ke změně v RGB obraze, ale v intenzitním snímku by se změna neprojevila? Student dotaz zodpověděl Dotaz č.1: Změna barvy není změna? Student vysvětlil Dotaz č.2: Závisí metoda s tím co je na obrázku? Student obháljil
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO