Implementace komunikačních protokolů pro IoT s využitím rozšiřujícího modulu UniPi pro Raspberry Pi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na implementaci protokolu Wireless M-Bus do embedded zařízení RaspberryPi za pomocí rozšiřující desky UniPi. Protokol je implementován v jazyce Python a s Wireless M-Bus zařízeními komunikuje pomocí komunikačního modulu IQRF připojeného na sběrnici UART. Teoretická část práce se zaměřuje na přehled embedded zařízení pro IoT, možnosti jejich rozšíření, popisuje danou rozšiřující desku i Wireless M-Bus komunikační modul. Podrobněji se zaměřuje na vrstvy protokolu Wireless M-Bus, čímž poskytuje základy potřebné pro porozumění praktické části. Teoretickou část uzavírá přehled vyčítaných zařízení včetně popisu jejich datových jednotek. V praktické části je provedena implementace aplikace pro vyčítání dat z Wireless M-Bus senzorů a jejich následnou vizualizaci. Aplikace je schopna vyčítat i zařízení umožňující šifrovaný přenos.
Presented diploma thesis is focused on the implementation of Wireless M-Bus protocol to embedded device RaspberryPi with expansion board UniPi. The protocol is implemented in Python with Wireless M-Bus devices communicating via IQRF transceiver connected to the UART bus. The theoretical part is focused on an overview of embedded devices for the IoT, the possibility of their expansion. Further, the UniPi expansion board and Wireless M-Bus transceiver are detailed. First part of the thesis focuses on the Wireless M-bus layers, which provides a basic knowledge for understanding the practical part. The theoretical part concludes overview of captured devices including a description of their data units. In the practical part is the implementation of the sample application for receriving data from a Wireless M-Bus sensors. The application is able to read data from devices transmitting encrypted communication.
Description
Citation
KREJČÍ, J. Implementace komunikačních protokolů pro IoT s využitím rozšiřujícího modulu UniPi pro Raspberry Pi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Martin Rajnoha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
1. Lze vytvořenou aplikaci pro dekódování Wireless M-BUS komunikace používat bez větších úprav i na jiných zařízení než RaspberryPi 3, např. BeagleBone? 2. Jaké jsou minimální nároky na výpočetní výkon v případě dešifrování komunikace? Jinými slovy, lze provádět dešifrování komunikace i na nízko výkonných zařízeních jako je Arduino UNO? 3. Proč se autor rozhodl o implementaci vizualizační platformy přímo na RaspberryPi a nezvolil řešení se serverovou aplikací?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO