Realizace vysokorychlostního přenosového kanálu s využitím polarizačních rovin šíření světla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá analýzou způsobu šíření světla optickým vláknem dvěma polarizačními rovinami. Teoretická část je zaměřena na problematiku polarizovaného světla, jeho matematickému popisu pomocí Stokesových a Jonesových vektroů, zobrazení stavu polarizace na Poincarého kouli a polarizačnímu multiplexu. V praktické části je nejdříve proměřeno několik laboratorních měření k ověření teoretických předpokladů z předešlých kapitol. V závěru práce bylo sestaveno funkční pracoviště polarizačního multiplexu pro vlnovou délku 1550 nm.
The aim of this master’s thesis is to analyze ways of propagation light in optical fiber with two polarization planes. Theoretical part is focused to to the issue of polarized light, its mathematical description using Stokes and Jones vectors, the state of polarization on Poincare sphere and polarization multiplex. In the practicle part are first measured several laboratory measurements to verify the theoretical assumptions from the previous chapters. At the end of the thesis was constructed a functional polarization multiplex for wavelength 1550 nm.
Description
Citation
MAFKA, M. Realizace vysokorychlostního přenosového kanálu s využitím polarizačních rovin šíření světla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Ivan Baroňák, CSc. (předseda) prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. David Grenar (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Jakým způsobem probíhá v komerčně dostupných koherentních systémech např s modulací DP-QPSK detekce signálu? Věděl Lze PM vlákna použít pro nasazení v reálných sítích na vzdálenost jednotek/desítek kilometrů? Věděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO