Simulace momentové charakteristiky asynchronního stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává v první části o základech teorie asynchronního motoru a o principu jeho činnosti. Také se zaměřuje na teorii prostorových vyšších harmonických magnetického pole a princip vytvoření asynchronních a synchronních sedel na momentové charakteristice. Jsou navrhnuty způsoby, jakými lze tyto sedla omezit. Tyto poznatky jsou posléze aplikovány v praktickém výpočtu v další části, kdy se vychází z projektové dokumentace motoru a postupně se dopočítají všechny parametry tohoto motoru a to nejdříve pro první harmonickou a poté i pro vyšší harmonické. Model motoru byl poté vytvořen v programu RMxprt, který také spočítal všechny parametry motoru a byla vytvořena i momentová charakteristika. Model motoru byl vytvořen i v programu ANSYS Maxwell 2D. V tomto prostředí bylo provedeno několik dalších simulací pro zjištění vlivu vyšších harmonických na momentovou charakteristiku. Bylo navrhnuto a vytvořeno měřící pracoviště, na kterém byl motor změřen. Všechny výsledky byly porovnány a zhodnoceny.
This master thesis deals in first part with basic theory of an induction motor and principle of function. It also includes theory about higher harmonics of magnetic field and how asynchronous and synchronous torques are created. Various ways how to decrease effect of these torques are suggested. These findings are later applied in practical analytical calculation in second part, in which all parameters of motor are calculated from given dimensions of motor from technical documentation. This is done for basic and higher harmonics. After that a model of this motor was created in RMxprt program, which also calculated all parameters of this motor and created torque characteristic. This motor was also modelled in ANSYS Maxwell 2D. Additional simulations for finding out influence of harmonics on torque characteristic were also done in this software. Torque characteristic of motor was also practically measured in laboratory. All results were compared and evaluated.
Description
Citation
MICHALÍK, M. Simulace momentové charakteristiky asynchronního stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Miloš Pěnička (člen) Ing. Petr Chrobák (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Simulace momentové charakteristiky asynchronního stroje. Prezentace byla plynulá. Student se v tématu dobře orientuje. Otázky oponenta byly zodpovězeny k jeho spokojenosti. Otázky dalších členů komise byly zodpovězeny správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO