Volba vhodné technologie pro výrobu svařované konstrukce elektrokotle JE 12 a JE 6

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce na téma volba vhodné technologie pro výrobu svařované konstrukce elektrokotle JE6/12 má za cíl zhodnotit dostupné technologie výroby a vybrat nejvhodnější z nich. Výběr technologií se zaměřuje především na takové, které jsou v možnostech firmy Slokov. Vzhledem k zapojení svařovacího robota do výroby, je nutné brát ohled na celkové propojení vybraných metod a na vysokou přesnost, kterou robot požaduje. Jednotlivé metody zhotovení elektrokotle, dělení materiálu, svařování, ohýbaní a povrchové úpravy jsou nejprve teoreticky rozebrány a jsou shrnuty jejich výhody, nevýhody a parametry. Následně se prakticky ověří jednotlivé technologie pro reprezentativní součásti a zhodnotí se dosažené parametry a ekonomie výroby. S ohledem na dosažené výsledky se vyberou nejvhodnější technologie. S jejich výběrem přichází nutná změna konstrukčních a výrobních parametrů. Změny a úpravu konstrukce popisuje další bod. Pro dosažení maximální efektivity a kvality výroby je na výrobu svarů nasazen svařovací robot. Popis výroby, úprav a celkového provedení robota popisuje další bod této práce. V poslední části je shrnuta ekonomika vybraných technologií výroby a detailně popsán technologický postup. Cílem práce je navržení takových technologií, které budou vyhovující z hlediska ekonomiky a z hlediska dostupných možností firmy.
The diploma thesis on the selection of appropriate technology to produce the welded construction of electric boiler JE6 / 12 aims to evaluate available production technologies and choose the most suitable of them. Choosing the technologies focuses primarily on those that are available at Slokov. Due to the connection of the welding robot to the production, it is necessary to consider the overall connection of the production and the high accuracy of the production. The individual methods of production, material separation, welding, bending and surface treatment are first theoretically analyzed and their advantages, disadvantages and parameters are summarized. Subsequently, it is practically tested individual technologies for a representative part and it evaluates the achieved parameters and economics of production. With the results obtained, the most suitable technologies are selected. With the selection of technologies, there is a need for a change in design and production parameters. Changes and modifications to the design describe another point. To achieve maximum efficiency and quality of production, a welding robot is used to make welds. The description of the production, modifications and overall design of the robot describes the next point of this work. The last part summarizes the economics of selected production technologies and details the technological process. The aim of the thesis is to design such technologies that will be advantageous from the point of view of the economy and from the perspective of the available possibilities of the company.
Description
Citation
JANÁS, M. Volba vhodné technologie pro výrobu svařované konstrukce elektrokotle JE 12 a JE 6 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Karel Praks (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Autor zmiňuje tři varianty kotle a pouze jedno univerzální provedení kotle – v čem se budou varianty lišit a jak se tyto varianty projeví na konstrukci kotle? 2. Proč se u laseru používají různé druhy asistenčních plynů (dusík, kyslík, argon..)? S čím souvisí volba asistenčního plynu? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Vysvětlete jednotku drsnosti povrchu. 2. Jaká byla tloušťka plechu? Jak se dané plechy svařují, v přípravcích? 3. Jakou vidíte nejkritičtější operaci při svařování kotlů? 4. Co to znamená "komaxitový prášek"? Takový termín neexistuje a nesmí se používat. 5. Jaký je rozdíl v kvalitě povrchu při řezání laserem nebo vodním paprskem? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO