Měření koncentrací skleníkových plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato magisterská práce se zabývá problematikou skleníkového efektu, jednotlivými plyny a metodami měření. Na skleníkový efekt je nahlíženo od jeho historického datování, přes změny v atmosféře a její složení. Obsahuje teoretický rozbor jednotlivých plynů. Zaměřuje se na nejškodlivější skleníkové plyny, jako jsou vodní páry, oxid uhličitý, oxid dusný, metan, ozon, freony a halony. Rozbor způsobů detekce těchto plynných látek. Součástí práce je detekce oxidu dusičitého, chlor-fluorovaného uhlovodíku a metanu. Data jsou zpracovávána za pomoci mikrokontroléru ATmega a následně odeslána na internetový server thingspeak.com. Pokud se zařízení osvědčí, bude využito jako laboratorní úloha v předmětu Ekologie v elektronice.
This master thesis deals with the greenhouse effect, various gases and methods of measurement. On the greenhouse effect is viewed from its historical dating, despite changes in atmospheric composition. It contains a theoretical analysis of the individual gases. It focuses on the most harmful greenhouse gases such as water vapor, carbon dioxide, nitrous oxide, methane, ozone, chlorofluorocarbons and halons. Analysis methods for detection of gaseous substances. Part of this work is focus on the detection of nitrogen dioxide, chloro-fluorocarbon and methane. The data is processed using a ATmega’s microcontroller and then sent to an Internet server thingspeak.com. If the device proves successful, will be used as a laboratory exercise in the course Ecology in electronics.
Description
Citation
DOHNAL, J. Měření koncentrací skleníkových plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. František Urban, CSc. (předseda) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (člen) Ing. Radim Hrdý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: Je zařízení konstruované pro atmosféru? A jak jste řešil selektivitu jednotlivých senzorů? Máte nějaké kalibrační křivky od výrobců k daným senzorům? Víte v jakých podmínkách se má referenční hodnota brát, konkrétně u teploty, udávané u výrobce? V jakém časovém intervalu jste odečítal, u vyhřívaných senzorů, měřenou hodnotu? - Student odpovídal pomale a zadrhával se s odpověďmi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO