Kmitání strojů v průmyslové praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Analýza kmitání výrobních strojů hraje klíčovou roli, pro funkčnost, životnost a bezpečnost provozu. Tato práce se zabývá modelováním dynamiky dále přínosem modelování na návrh stroje a na předcházení poruchových stavů. Analýza byla prováděna na dvou strojích, na polohovacím stolu s bubnovou vačkou a na vícevřetenovém soustružnickém automatu. Za požití základních modelů kmitání, ale i modelů nelineárních. Simulace byly provedeny v Matlabu – Simulinku pro převod kinematiky posloužil MSC ADAMS. Modely byly ověřeny pomocí měření. Výsledky práce slouží pro vylepšení mechanismu a řízení.
The vibration analysis of a production machine is a key factor of its functionality, service life and occupational safety. This work deals with mathematical dynamic modelling and its contribution to the improvement of a mechanical design and mechanism failure prevention. The whole process is presented on the example of a drum cam rotary indexing table and on the example of actuators of multi spindle automatic lathes. The analysis consisted of complex nonlinear models based on basic linear models. It was computed using Matlab, Simulink and MSC ADAMS. Models of these mechanisms were validated with experimental measurements. The results were used for mechanical design improvement and for speed control optimization.
Description
Citation
HADRABA, P. Kmitání strojů v průmyslové praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student v prezentaci DP představil řešené téma. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky zkušební komise. Ta hodnotila jeho práci jako velice zdařilou s velkým množstvím odvedené práce. Celou obhajobu hodnotila komise jako výbornou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO