Magnetostrikční vibrační generátor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá myšlenkou harvestování energie pomocí vibrací. Popisuje magnetostrikční princip jako možnost získávání elektrické energie. Jedná se o generátor tvořený z nosníku s magnetostrikčním materiálem (Terfenol-D) a cívky. Model tohoto přístroje je vytvářen v prostředí Matlab/Simulink a programu FEMM. Pro různé naměřené hodnoty vibrací jsou poté tyto způsoby porovnávány. V programu FEMM lze zdokonalit získávání energie pomocí modelování různých okolních podmínek a použitím dalších materiálů (například přidáním permanentních magnetů). Výstup práce vyjadřuje schopnost harvestování energie navrhnutého magnetostrikčního generátoru v porovnání s již vytvořenými modely piezoelektrického a elektromagnetického generátoru. Na základě těchto výsledků lze určit, který generátor je vhodnější pro různé druhy aplikací.
This thesis deals with the idea of energy harvesting from mechanical vibration. It describes the magnetostrictive principle as a possibility to obtain an electrical energy. It is about a generator made of a beam with Terfenol-D material and a coil. The model of this device is created in Matlab/Simulink and FEMM application. For various values of measured vibration, these methods are then compared. In FEMM, you can improve energy gain by modeling of various environmental conditions and with using of another materials (e.g. by adding of permanent magnets). The outcome of the this thesis expresses the ability to harvest the energy with designed magnetostrictive generator compared to the already created models of the piezoelectric and electromagnetic generator. Based on these results, it is possible to determine which generator is more suitable for particular application.
Description
Citation
ŠUMPELOVÁ, J. Magnetostrikční vibrační generátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen)
Date of acceptance
2017-06-15
Defence
Studentka v prezentaci DP představila řešené téma. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídala studentka na otázky oponenta DP. Dále odpovídala na otázky zkušební komise. Komise hodnotila obhajobu DP jako velmi dobrou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO