Chemorezistivní senzor plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou detekce plynů. Teoretická část je věnována principům a konstrukci chemických senzorů plynů, zejména pak chemorezistivních senzorů plynů, a to hlavně s aktivní vrstvou tvořenou polovodivými oxidy kovů a uhlíkovými nanočásticemi. Ve své druhé polovině se věnuje uhlíkovým nanostrukturám, jejich vlastnostem a metodice přípravy. V experimentální části je řešen typ nosné struktury, příprava aktivní vrstvy a způsob jejího nanášení či princip detekce. V části výsledky a diskuze je práce zaměřena podrobné zpracování výsledků a vyhodnocení odezvy na amoniak, vlivu uvedených modifikací a postupů. Získané výsledky jsou v závěru porovnány jak mezi sebou, tak s příslušnou odbornou literaturou.
This thesis deals with the detection of gases. Based on the research, the theoretical part is devoted to the principles and construction of chemical gas sensors, especially the chemoresistive gas sensors, mainly with the active layer consisting of metal oxides and carbon nanotubes. In the second half of the theoretical part the carbon nanostructures, their properties and the methodology of preparation are reviewed. The experimental part deals with the type of support structure, preparation of the active layer and the method of its deposition and he principle of detection. In the results and discussion, the thesis focuses on the detailed processing of the results and the evaluation of the response ammonia, the impact of the modifications and procedures. In the end, the results obtained are compared, both with each other and with the relevant literature.
Description
Citation
VENKRBEC, L. Chemorezistivní senzor plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Roman Šotner, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (člen) Ing. Alexandr Knápek, Ph.D. (člen) prof. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: Jakou informaci dostáváte z analýzy na elektronovém mikroskopu? Energie primárního svazku, proč jste si vybral tuto energii uvedenou v práci? Zabíral jste se v práci i s jinými plyny než jenom plynem uvedeným v práci? - Student odpovídal na otázky od komise. V některých částech student odpovídal pomalejším tempem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO