Vliv topologie operačních zesilovačů na kvalitu audiosignálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V práci je rozebrán rozdíl mezi libovolným signálem a audio signálem z pohledu nároku na kvalitu zesilovače, kterým je signál zesilován. Jsou zmíněny způsoby vzniku zkreslení a jejich vliv na kvalitu audio signálu. V práci je také detailně rozebrán princip operačního zesilovače, jeho různé obvodové realizace a způsoby vylepšení obvodové topologie za účelem dosažení co nejlepších parametrů. Je zde konzultován výběr součástek pro diskrétní realizaci operačního zesilovače. V neposlední řadě práce obsahuje praktickou část, ve které jsou uvedeny důvody pro realizaci operačních zesilovačů z diskrétních součástek a rozebrány 2 nejčastěji používané topologie operačních zesilovačů. Je navržena jejich diskrétní verze a jsou zde porovnány rozdíly mezi údaji od výrobce oproti dosaženým údajům v simulaci.
The thesis describes different between any signal and audio signal from the used amplifier´s quality point of view. There are mentioned ways of origin of distortions and their effect on the audio signal quality. There is also described in detail the principal of operational amplifier, it´s circuit realization and ways to improve the circuit topology in order to reach the best qualities. Choice of parts used for discreet realization of operational amplifier is consulted. Last but not least the thesis contents the practical part, stating the reasons for realization of operational amplifiers from discreet parts and also describing two most commonly used topologies of operational amplifiers. Their discreet version is designed and there are compared the different between the manufacturer’s data and the data measured during the simulation.
Description
Citation
ROZKOPAL, T. Vliv topologie operačních zesilovačů na kvalitu audiosignálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Hulenyi, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Kadlec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO