3D optické měřicí systémy vhodné pro technologie tváření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce pojednává o využití 3D měřicích systémů pracujících pomocí bezkontaktních snímačů v oblasti technologií tváření. Po vypracování rešerše způsobů vyhodnocování tvářitelnosti materiálů je uvedeno několik významných dodavatelů z oblasti 3D metrologie, a popsány některé z jejich měřicích systémů. Nejvyužitelnějšími systémy v oblasti tváření jsou produkty ARAMIS a ARGUS vyráběné německou společností GOM. Tyto systémy jsou často využívány k měření jak statických, tak i dynamických dějů. Konkrétně jsou užívány k zjištění hodnot hlavních a vedlejších přetvoření, detekci kritických míst, optimalizaci tvářecích procesů, zjišťování ztenčení stěny plechu či ověřování počítačových simulací. Dokáží také vykreslit FLD diagram, což je při tváření velmi důležité. V poslední části práce je popsáno vyhodnocení praktického měření pomocí softwaru GOM Correlate.
The project deals with use of 3D measuring systems operating with non-contact sensors in forming technologies. After the research of means to evaluate formability of materials, there are listed several important distributors of 3D metrology and described some of their measuring systems. Systems that are most usable in forming sphere are ARAMIS and ARGUS developed by German company GOM. These systems are often used for measuring of static and dynamic tests. Specifically for establishing values of major and minor strain, detection of critical areas, optimization of forming processes, measurement of thickness reduction or verification of numerical simulations. They can also depict forming limit diagrams, which can be useful in forming practise. Last part contains evaluation of specific measurement using GOM Correlate software.
Description
Citation
JELÍNEK, D. 3D optické měřicí systémy vhodné pro technologie tváření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student představil zkušební komisi bakalářskou práci a odpověděl na otázky oponenta práce a členů komise. 1. Jak byste postupoval při návrhu nástroje od jeho zkonstruování až po jeho uvedení do praxe s využitím některého z těchto 3D měřicích systémů? 2. Vysvětlete, jak se provádí Nakajima test. 3. Co je to crash test, jak probíhá a k čemu se využívají výsledky z tohoto testu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO