Produkce magnetických částic mikroorganismy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předkládaná práce se zabývá magnetickými nanočásticemi, které jsou produkované bakteriemi. Jedná se o dva typy bakterií. Jeden typ jsou bakterie žijící v industriálním prostředí, které produkují magnetické nanočástice pomocí tzv. magnetozomů. Magnetozomy jsou útvary obsahující nanokrystaly a jsou obklopeny lipidovou vrstvou. V bakterii se skládají do řetízků a slouží bakterii jako kompas. V této práci se zabývám možností kultivace těchto bakterií, získání magnetozomů a jejich následným zpracováním. Druhým typem jsou bakterie žijící v lidském těle, a které začnou produkovat magnetické nanočástice až po přidání spouštěče, jako například dusičnanu stříbrného. Patří se například Bacillus sp, Escherichia coli, Lactobacillus casei ssp. casei a Lactobacillus fermentum. V experimentální části bakalářské práce byla testována produkce stříbrných nanočástic po přidání dusičnanu stříbrného v koncentracích 0,1; 1; 2; 4 mM. Bakterie, u nichž byla prokázána produkce stříbrných nanočástic jsou Lactobacillus casei ssp. casei CCM 7088T a Lactobacillus casei ssp. casei CCM 7089 a Lactobacillus rhamnosus CCM 1825T.
This thesis focuses on the magnetic nanoparticles produced by bacteria. These are two types of bacteria. First of them we can find in an industrial environment that produce magnetic nanoparticles using magnetosomes. Magnetosomes are units containing nanocrystals and are surrounded by a lipid layer. They are made up of chains and work as a compass. In this thesis I deal with possibilities of cultivation od these bacteria, acquisition of magnetosomes and subsequent processing. The second type is bacteria living in the human body, they start to produce magnetic nanoparticles after the addition of trigger, such as silver nitrate. Bakteria which can produce silver or ferrous nanoparticles are Bacillus sp, Escherichia coli, Lactobacillus casei ssp. casei and Lactobacillus fermentum. Experimental part of bachelor thesis focused on the production of silver nitrate in concetration of 0,1; 1; 2; 4 mM. The bacteria that have been shown to produce silver nanoparticles are Lactobacillus casei ssp. casei CCM 7088T a Lactobacillus casei ssp. casei CCM 7089 a Lactobacillus rhamnosus CCM 1825T.
Description
Citation
CHVALKOVSKÁ, E. Produkce magnetických částic mikroorganismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Veselý: Jakým postupem se vám podařilo naměřit absorbanci o velikosti 18? Pekař: Jak souvisí příprava stříbrných částic s přípravou magnetických nanočástic? Jaký je mechanismus redukce stříbrných kationtů? Márová: Jaké je praktické využití stříbrných částic? Obruča: Kde byly přitomné stříbrné nanočástice – uvnitř nebo vně buněk? Nepůsobil antibakteriální účinek nanočástic proti jejich producentům?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO