Návrh procesu integrace ekodesignu a strojní bezpečnosti do procesu vývoje výrobku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce řeší problematiku vzniku nových požadavků, které jsou kladeny na vývoj nových výrobků s ohledem na budování nízkouhlíkové ekonomiky a zvýšení bezpečnosti výrobků. V první části diplomové práce je popsán stav vědy a techniky v oblasti procesního řízení a následně je popsán životní cyklus obráběcího stroje, s důrazem na vývoj stroje. V druhé části je provedena rešerše v oblasti legislativních požadavků na bezpečnost stroje a na ekodesign stroje do vývoje. V praktické části je provedena analýza hlavních procesů firmy produkující výrobní stroje, a to s důrazem na procesy v oblasti bezpečnosti a ekodesignu. Následně jsou navrženy procesy pro stanovení a ověřování bezpečnosti. Dále práce popisuje metodiku implementace ekodesignu do procesů firmy, která je prezentována na procesech firmy a demonstrována na jednoduchém příkladu vrtačky. Diplomová práce má tak praktický přínos v zavedení subprocesu stanovení a ověření bezpečnostních požadavků a zavedení procesu vývoje produktu v rámci realizace ekodesignu na produktech firmy.
The thesis deals with the issue of the formulation of new requirements to the development of new product with regard to the development of carbon-free economy and product safety improvement. The first part of the thesis describes the state of art of science and technique in the field of process management and the life cycle of a machine tool with emphasis placed on the machine tool development. The second part of the thesis includes a research of legislative requirements concerning machine safety and environmental aspects of the design of the machine to be manufactured. The practical part focuses on an analysis of key processes of the company with emphasis placed on safety and environmental friendly design processes with suggestions concerning improvement of processes with implemented sub-processes necessary for the identification and verification of safety. The thesis describes method implementation of ecodesign processes, which are presented on processes of company and demonstrated on product of drill. The thesis has practical implications for the introduction of automated sub-process of the identification and verification of safety requirements and integration of product development process in realization of ecodesign to company’s products.
Description
Citation
BOŽEK, A. Návrh procesu integrace ekodesignu a strojní bezpečnosti do procesu vývoje výrobku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
de
Study field
Výrobní systémy
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Andrlík, CSc. (člen) apl. Prof. Dr.-Ing. Andreas Hirsch (člen) Dr.-Ing. Holger Schlegel (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO