Numerická simulace rozšiřování trubky za dynamických podmínek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce navazuje na projekt FSI-S-14-2394, v rámci kterého byl zkoumán biaxiální stav napjatosti podélně svařovaných trubek z materiálu 17 240. Experiment probíhal za dynamických podmínek na padostroji, který byl navržen s ohledem na konstrukční jednoduchost a snadnou pozorovatelnost experimentu. Průběh deformace byl zaznamenán pomocí vysokorychlostních kamer a dynamometru. Na výsledky zpracované měřicími přístroji navazuje simulace tohoto experimentu pomocí softwaru využívajícího metodu konečných prvků. Simulace jsou vytvořeny pro vzorky DA8 a DB9. Tyto vzorky byly vybrány z toho důvodu, že nedocházelo k jejich praskání a byly plně dolisovány. Výsledky simulace jsou s malou odchylkou podobné hodnotám naměřených vysokorychlostní kamerou a dynamometrem. Na základě porovnání výsledků lze konstatovat, že simulace je technicky přijatelná.
The thesis builds on the project FSI-S-14-2394, in which the biaxial state of tension of longitudinally welded tubes made from material 17 240 was investigated. The experiment was carried out under dynamic conditions on an impact tester, which was designed with structural simplicity and ease of observation of the experiment in mind. Deformation was recorded by high-speed cameras and a dynamometer. Results of the experiment were processed by measuring devices and subsequently used in a simulation created using a software utilizing the finite element method. Simulations were created for samples DA8 and DB9. These samples were selected because they did not crack and were fully stamped. Results of the simulation correspond to the values measured by high-speed cameras and a dynamometer with a small variance. Based on comparison of the results, it can be states that the simulation is technically acceptable.
Description
Citation
HLAVAČKA, D. Numerická simulace rozšiřování trubky za dynamických podmínek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Jaká je frekvence snímání kamer systému ARAMIS a je dostačující? 2. Jaké jsou změny ve struktuře tvářeného materiálu? 3. Vysvětlete použitou rychlost deformace v rovnici Johnson-Cooka. 4. Jakým způsobem byste vypočítal rychlost deformace pro vámi uváděný experiment?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO