Akumulace energie z obnovitelných zdrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou akumulace energie získané z obnovitelných zdrojů s bližším zaměřením na uchovávání elektrické energie v „malém/domácím“ měřítku. Dodávka energie získané z obnovitelných zdrojů je značně proměnlivá a vzhledem k pokrytí časového posunu mezi výrobou a spotřebou je tedy nutné energii uchovávat. V práci jsou popsány jednotlivé druhy energií využívané v rezidenčním bydlení, uvedeny zdroje obnovitelné energie a následně rozebrány různé způsoby akumulace energie. Největší pozornost je věnována chemickým akumulátorům, neboť jsou vzhledem ke své praktičnosti nejvhodnějším řešením pro domácí využití. V závěru práce jsou zpracována a zhodnocena provozní data z malé demonstrační fotovoltaické elektrárny s akumulací elektrické energie v chemických akumulátorech.
This bachelor’s thesis deals with the issue of accumulation of energy from renewable sources with a closer focus on electricity storage in the "small/home" scale. Delivering energy from renewable sources is highly variable and, in order to cover the time shift between production and consumption, energy must be stored. In the paper are described individual types of energy used in residential housing, sources of renewable energy are presented and various ways of energy accumulation are analyzed. The greatest attention is paid to chemical accumulators, because they are the most suitable solution for home use due to their practicality. At the end of the thesis, operational data from a small demonstration photovoltaic power plant with accumulation of electric energy in chemical accumulators are processed and evaluated.
Description
Citation
CHARVÁTOVÁ, M. Akumulace energie z obnovitelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Studentka zodpověděla všechny 3 otázky oponenta. Docent Katolický se dotázal na srovnání PV systému s teplovodními kolektory. Dále byl vznesen dotaz na účinnost PV systému v závislosti na ročním období. Profesor Štětina se dotázal na možnosti aplikace PV systémů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO