Grafitické litiny vyráběné ve firmě Slévárna a modelárna Nové Ransko a jejich charakteristiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se formou literární rešerše zabývá grafitickými litinami vyráběnými ve firmě Slévárna a modelárna Nové Ransko a jejich charakteristikami. V první části jsou charakterizovány grafitické litiny a jejich rozdělení. Dále jsou podrobněji popsány litiny s lupínkovým grafitem a litiny s kuličkovým grafitem z hlediska mechanických vlastností, struktury, chemického složení, výroby, tepelného zpracování a použití, a je specifikována litina izotermicky zušlechtěná. Následně jsou uvedeny a popsány konkrétní grafitické litiny, které Slévárna a modelárna Nové Ransko pro výrobu odlitků používá. Závěrem jsou tyto materiály zhodnoceny a posouzeny jejich výhody a nevýhody.
This bachelor thesis deals with cast iron producing in foundry Slévárna a modelárna Nové Ransko and their characteristics in the form of literary research. In the first part graphite cast iron and its distribution is characterized. Furthermore, grey cast iron and ductile cast iron are described in detail in terms of mechanical properties, structure, chemical composition, production, heat treatment and use, and austempered ductile iron is specified. Then specific graphite cast iron, which foundry Slévárna a modelárna Nové Ransko used for production of castings, is listed and described. In conclusion, these materials are evaluated and their advantages and disadvantages are assessed.
Description
Citation
MATULOVÁ, A. Grafitické litiny vyráběné ve firmě Slévárna a modelárna Nové Ransko a jejich charakteristiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (místopředseda) Ing. Martin Juliš, Ph.D. (člen) Ing. Petra Krajňáková, Ph.D. (člen) Ing. Libor Válka, CSc. (člen) doc. RNDr. Karel Obrtlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO