Měření jízdních manévrů vozidel hromadné přepravy osob, pro stanovení komfortní a bezpečné jízdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Komfort vnímaný cestujícími během přepravy v MHD hraje zásadní roli a její zlepšení může vést k přilákání většího množství zákazníků. Z toho důvodu je neustálá snaha zlepšovat pohodlí cestujícího. Diplomová práce se zabývá objektivním měřením jízdních manévrů MHD v Brně (tramvaj, trolejbus, autobus) přístrojem XL Meter a společně se subjektivním hodnocením stojících a sedících figurantů stanovuje mezní hodnoty podélného a příčného zrychlení pro komfortní jízdu a nebezpečnou jízdu, při jejímž překročení již může docházet k úrazům cestujících.
The comfort perceived by passengers during transport in public transport plays a vital role, and its improvement can lead to attracting more customers. For this reason, there is a constant effort to improve the comfort of the passenger. This thesis deals with the objective measurement of the maneuvers of MHD in Brno (tram, trolleybus, bus) with the XL Meter and together with the subjective evaluation of the standing and sitting figurant, determines the limit values of longitudinal and transverse acceleration for comfortable ride and dangerous ride, which can lead to accidents to passengers.
Description
Citation
HLAVOVÁ, V. Měření jízdních manévrů vozidel hromadné přepravy osob, pro stanovení komfortní a bezpečné jízdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací na téma Měření jízdních manévrů vozidel hromadné přepravy osob, pro stanovení komfortní a bezpečné jízdy. Závěrečnou práci obhajovala uspokojivě. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným problémům přistupovala uspokojivě. Jsou technická řešení, aby byla jízda komfortní? Nedostali jste se na nějakou mez při tom řešení? Řeší dopravní podnik kritické situace? Na otázky komise odpověděla uspokojivě. Zodpověděla otázky oponenta i vedoucího závěrečné práce. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO