Odvod tepla axiálně chlazených forem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá řešením tepelných vlastností chladících kanálů sklářských tvarovacích forem a jejich teplotními a rychlostními poli v závislosti na různých konstrukčních variantách, které se používají, nebo mohou používat při strojním tvarování skla. To vše pomocí numerického modelování v prostředí CCM+. S nástupem numerických metod do inženýrských aplikací se otevírá prostor komplexního popisu dějů probíhajících napříč chladícím kanálem či samotnou tvarovací formou. Důraz v této práci byl kladen na porovnání teplotních polí, chla-dících výkonů a intenzitu chlazení v jednotlivých částech vybraných konstrukčních čtyř vari-ant chladících kanálů ze sklářského provozu. Simulace byly provedeny za stejných okrajových podmínek odpovídajících provozním podmínkám sklárny a řádně diskutovány. Některé veličiny byly vyneseny do bezrozměrných grafů pro snazší přepočet na jiné okrajové podmínky. Vlastnosti kanálů opatřených difusorem byly porovnány s experimentem a komentovány. Ne-stacionární teplotní pole formy bylo vypočteno za pomocí Ansysu APDL za účelem získání teplotního rozdělení v akumulační a stacionární zóně formy a za účelem verifikace okrajových podmínek pro chladící kanály.
The presented thesis deals with a numerical simulation of axially cooled glassmaking parison. Several types of cooling channels have been investigated according to its usage in glassmaking process. Software Star CCM+ was used to describe properties throughout the channels and also the parison itself. The main focus of this thesis lies in comparing of temperature fields, cooling effects and cooling intensity among the chosen channel designs. The boundary condi-tions were kept the same accordingly to glassmaking conditions for every design. Some out-puts were transferred to non-dimensional diagrams in order to recalculation pursuant to other boundary conditions. Properties of diffuser channel designs were compared to an experiment. Transient temperature field of the parison were calculated with Ansys APDL in order to de-termine the accumulation and stationary zone of the parison and to verify the boundary conditions for cooling channels.
Description
Citation
HOVORKA, M. Odvod tepla axiálně chlazených forem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Hugo Šen (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO