Držák plastových strun pro profesionální technologii 3D tisku FDM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je vyvinout držák strun pro technologii 3D tisku metody FDM, který umožní monitoring zbývajícího a spotřebovaného materiálu během tisku a který zajistí bezproblémové odvíjení cívky s tiskovou strunou. Držák strun je primárně určen pro profesionální tiskárnu Stratasys Dimension SST 1200. Práce se dělí na konstrukční část, jež spočívá v konstrukci všech použitých dílů, a elektronickou část, která řeší program zajišťující definované funkce držáku strun. Elektronická část spočívá v propojení sensorů a elektronických komponent pomocí vývojové platformy Arduino. Funkci elektroniky poté zajišťuje program, jehož zdrojový kód je napsán v jazyce Arduino. V práci jsou experimentálně ověřeny dílčí funkce držáku strun.
The aim of the Bachelor‘s thesis is to develop a spool holder for FDM 3D printing technology which allows to monitor the remaining and consumed material during printing and to ensure unwinding of the spool. The spool holder is intended for professional 3D printer Stratasys Dimension SST 1200. The first part of the thesis is focused on the construction. The second part of the thesis deals with electronics. The sensors and electronics are connected by Arduino which ensures their function. The source code has been written in Arduino. Partial functions of the spool holder have been experimentally verified.
Description
Citation
PUCHTA, D. Držák plastových strun pro profesionální technologii 3D tisku FDM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. David Nečas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO