Modely transformátorů pro výukové účely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je návrh a realizace modelů transformátoru v programu Matlab a Simulink. Navržené modely objasňují teoretické předpoklady modelů. Cílem je zároveň vytvořit návody k použít těchto modelů. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na teorii transformátoru, která definuje vlastnosti, fyzikální veličiny, parametry a vztahy mezi nimi. V této části je definován přechod ze základního modelu k modelům napěťového a proudového transformátoru, které tvoří základ k realizaci modelů v programu Simulink. Další část popisuje vektorovou transformaci potřebnou k modelování třífázové soustavy, určení výkonu, napětí a proudu na transformátoru a změně zapojení jeho vinutí a zátěže. Poslední část popisuje nelinearitu magnetického obvodu. Praktická část bakalářské práce se věnuje praktické realizaci modelů transformátoru v programu Simulink. Mezi realizované modely patří model transformátoru napětí a proudu. Každý model má svou lineární a nelineární podobu a může pracovat v jednofázové nebo třífázové soustavě. Výstupem simulace jsou hodnoty a průběhy napětí, proudu a výkonů transformátoru při zadané zátěži. Pro každý model je uveden stručný návod k obsluze.
The aim of the bachelor's thesis is to project and realize models of transformers in Matlab and Simulink program. Projected models explain the theoretical precondition of the models. The aim is also to create manuals for models usage. The theoretical part bachelor's thesis is focused on transformer theory, which defines the properties, physical quantities, parameters and relations between them. In this part is defined transition from the basic model to models of current and voltage transformer, which forms the basis for the realization of simulations in Simulink. The next part describes vector transformation needed for modeling three phase system, defining the power, voltage and current of the transformer and for change of winding connection. Last part describes non-linear magnetic field. The practical part of the bachelor's thesis is the practical implementation of transformer models in Simulink. Realized models are models of current and voltage transformers. Each model has a form of linear and non-linear model and can work in single-phase or three-phase system. The output of simulation are values and voltage, current and power waveforms for a given load. There is a brief manual for usage for each model.
Description
Citation
BERAN, V. Modely transformátorů pro výukové účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student obhajoval svoji bakalářskou práci s názvem „Modely transformátorů pro výukové účely“. Prezentace práce byla přehledná a student neměl problémy s vystupováním. Na otázky oponenta student odpověděl velice stručně. Během diskuze se ukázalo, že student má ve znalostech dané problematiky určité nedostatky, jmenovitě nevěděl, jak se vypočítá reaktance cívky a jaký musí být průběh napětí na cívce, abychom mohli s reaktancí počítat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO