Srovnání standardů VP9 a H.265 pro kódování videosekvencí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním vlastností standardů VP9 a HEVC (H.265), vyvinutých pro kódování videa zejména ve vysokém rozlišení. Teoretická část práce se zaměřuje na podrobný popis jednotlivých standardů a také na popis vybraných objektivních a subjektivních metrik pro hodnocení kvality videa. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením kvality různých videosekvencí, komprimovaných pomocí kodeků VP9 a H.265, vybranými objektivními metrikami a subjektivní metodou hodnocení. Dále je také popsán postup komprese vybraných videosekvencí a popis realizace subjektivních testů v laboratorních podmínkách. Získané výsledky jsou přehledně vyhodnoceny a diskutovány. Současně byla navržena laboratorní úloha k ověření uvedených poznatků.
This bachelor thesis deals with a comparison of the features of video coding standards VP9 and HEVC (H.265), developed to encoding videos mainly in high resolution. Theoretical part of this work is focused on the presentation and description of both VP9 and H.265 video codecs. Furthermore, objective and subjective metrics for video quality assessment are briefly described. Practical part of this work deals with an evaluation of the quality of video sequences, encoded by VP9 and H.265, with objective metrics and subjective metric. The description of the encoding process using VP9 and H.265 is also included. Proceeding of subjective tests in laboratory conditions is also described. Achieved results are clearly presented and discussed.
Description
Citation
FENDRICH, V. Srovnání standardů VP9 a H.265 pro kódování videosekvencí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) Ing. Elena Cocherová, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO