Vliv skelných vláken jako aditiv záporné elektrody na vlastnosti olověného akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavnou témou bakalárskej práce je pozorovanie vplyvu sklených vláken ako aditív zápornej elektródy na vlastnosti oloveného akumulátoru pre hybridné vozidlá. Cieľom práce je preskúmať ako zvýšiť životnosť akumulátora vplyvom skleného vlákna. V teoretickej časti je vysvetlená činnosť oboch typov olovených akumulátorov a to akumulátor so zaplaveným systémom a akumulátor s hermetizovaným systémom. V práci sú spracované aj iné druhy akumulátorov. Je venovaný priestor aj chemickým procesom, ktoré prebiehajú pri činnosti akumulátora. Akumulátory pracujú v režime PSoC a v práci sú vysvetlené aj možné problémy počas životnosti akumulátora, ktoré môžu viesť až k strate nabíjacej schopnosti. V tejto problematike sú známe pojmy PCL1, PCL2 a PCL3. V praktickej časti sú spracované grafy, ktoré zobrazujú činnosť akumulátora v DoD režime, PSoC režime a formačnom procese. V práci taktiež pozorujeme ako sa mení kapacita článku po režime PSoC I a po PSoC II.
Main topic of bachelor project is studing effects of glass fibers as additives on the properties of the negative electrode lead-acid battery for hybrid electric vehicles. Purpose of bachelor work is to examine how to increase battery life due to glass fibers. In theoretical part of work is explained the activity of both types of lead-acid batteries, battery with flooded system and battery with hermetic system. There are processed other types of batteries. There is devoted space to the chemical process that take place during the battery operation. Accumulators operate in PSoC and there are explained some possible problems during the life of battery, which can lead to lose the charging ability. In this issue there are known concepts as PLC1, PLC2 and PLC3. There are processed some graphs in practical part, that show activity in the battery DoD mode, PSoC mode and formation process. There is an aim to study how the capacity changes after PSoC I and PSoC II mode.
Description
Citation
CVANIGA, T. Vliv skelných vláken jako aditiv záporné elektrody na vlastnosti olověného akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Jak vypadalo zapojení experimentálního článku? Jak je možné, že elektrody s 0% příměsí měly během měření jinou kapacitu a dobu proformování, když by jejich složení mělo být stejné? Obsahovalo složení experimentálních elektrod nějakou formu uhlíku? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO