Tvorba modelu systému FVE – elektrický ohřev užitkové vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem modelu fotovoltaické elektrárny pro ohřev užitkové vody v programu PSCAD. V teoretické části práce je proveden rozbor zapojení fotovoltaických systémů vzhledem k distribuční soustavě. Poté je proveden popis vybraných konceptů systému pro ohřev užitkové vody. Následně je matematicky popsán fotovoltaický článek a vliv různých parametrů na jeho zatěžovací charakteristiku. Také jsou popsány základní topologie DC-DC měničů. S těmito měniči souvisí i jejich řízení, a proto jsou popsány základní algoritmy MPPT. Praktická část se zabývá návrhem vybraných konceptů systémů pro ohřev užitkové vody v programu PSCAD. Jsou také provedeny základní simulace chování těchto systémů, zvláště pak závislost na intenzitě slunečního záření a teplotě panelů. Simulace jsou v závěru zhodnoceny.
This thesis deals with designing of a model of a photovoltaic system for domestic water heating in program PSCAD. In theoretical part, an analysis of photovoltaic systems regarding their connection to electrical grid is made. Then a description of chosen concepts of photovoltaic systems for domestic water heating is made. Furthemore, a photovoltaic cell is described with regard to its mathematical description and influence of different parameters on its volt-ampere characteristics. Also, a common topologies of DC-DC converters are described. Control is also related to these converters, that is why a fundamental MPPT algorithms are described. Practical part deals with designing of chosen concepts of photovoltaic systems for domestic water heating in program PSCAD. A basic simulations with regard to behavior of these systems are performed, especially a relationship with respect to irradiance and temperature. Simulations are then discussed in the conclusion.
Description
Citation
SOCHOR, T. Tvorba modelu systému FVE – elektrický ohřev užitkové vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student představil komisi svoji bakalářskou práci s názvem Tvorba modelu systému FVE – elektrický ohřev užitkové vody. Vedoucí práce Ing. Michal Ptáček přečetl posudek vedoucího bakalářské práce. Ing. Lukáš Radil poté přečetl posudek oponenta bakalářské práce. Student odpověděl na dotazy oponenta. Doc. Baxant položil dotaz týkající porovnání ohřevu vody pomocí el. energie vyrobené v FVE a ohřevu vody pomocí solárních kolektorů. Student popsal výhody a nevýhody obou typů ohřevu. Dále vysvětlil problematiku rozšíření FVE. Popsal také jednotlivé na trhu dostupné systémy pro ohřev vody. Ing. Vybíralík položil dotaz zabývající se postupem ve stavu, kdy není odebírána teplá voda. Student tuto problematiku vysvětlil. Doc. Mastný požádal o vysvětlení pojmu „přepočítání hodnot času“, který se vyskytuje v bakalářské práci. Student neodpověděl správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO