Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma

Abstract
Cílem bakalářské práce byl návrh novostavby vinařského domu pro firmu Lahofer v Dobšicích u Znojma. Zadání bylo v předmětu AG33 zpracováno do formy architektonické studie, na kterou práce navazuje a rozšiřuje ji o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Stavební pozemek se nachází nedaleko Dobšic na jižním svahu, který slouží v současné době jako vinice. Zadáním bylo navrhnout na tomto pozemku vinařský dům s výrobní částí s produkcí až 1 000 000 lahví vína ročně a veřejně-správní částí obsahující administrativu firmy, restauraci s potřebným zázemím, krátkodobé ubytování pro návštěvníky a prezentační plochy vinařství, jako například místo pro degustaci. Požadavek na veřejnou funkci značně ovlivňuje velikost a formu stavby. Nenavrhujeme tedy pouze výrobní budovu, ale zároveň také objekt určený k co nejlepší reprezentaci firmy určený k rekreaci a společenským událostem. Hlavním cílem tedy bylo citlivé spojení obou funkcí, které si nebudou překážet, ale spíše se vzájemně doplňovat. Základní ideou bylo vytvoření kompaktního monobloku částečně zapuštěného do terénu, jako je tomu i u tradičních vinných sklepů. Monoblok je pak rozdělen na částečně zapuštěnou výrobní část a veřejnou část s výhledem se svahů do krajiny. Z hmoty monobloku vystupuje třetí podlaží a vždy část hmoty ustupuje a vytváří tak terasy. Prosklené fasády veřejné části jsou orientované na jihozápad. Velká plocha fasády je rozčleněna použitím kovových panelů proplétaných vrbovým proutím. Panely jsou pak umístěny tak, aby vytvářely dojem vinného výhonku ovíjejícího se kolem betonového kvádru hlavní hmoty. V detailu je posuvná forma panelů použita jako stínění prosklených ploch.
The aim of the thesis is a design of a new building of Lahofer Winery in Dobšice u Znojma. An architectural study was created in AG33 class. The thesis works with the study and expands it by certain documents: Building permission documentation, and Execution of the project documentation. The building plot is located near Dobšice on a southern slope which is used as a vineyard. The task was to design a winery with a production building capable of producing up to 1.000.000 bottles of wine per year, and an administration building containing administration part, restaurant with necessary facilities, short-term accommodation for visitors, and showroom with a wine tasting area. The requirement of a public zone affects the size and form of the structure. We do not solely design a production building but also a building for the best representation of the company, recreation and social events. The main goal was to join the two functions sensitively - so that they can complement each other. We wanted to create a compact monolithic structure that is partly embedded into the ground - as is usual with traditional wine cellars. The monolithic structure is divided into a partly embedded production part and a public part with a view of the surroundings. Out of the mass of the monolithic structure rises another - third - floor. It is set a bit aside so that a terrace is created. The glass facades of the public part are on the Southwest. The vast area of the facade is divided by metal panels intertwined with willow twigs. The panels are set in a way so as to create an impression of a wine sprout coiling around the concrete slab of the main mass. The detail shows a form of the sliding panels used for shading of the glass surfaces.
Description
Citation
ODSTRČILOVÁ, J. Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2017-06-06
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO