Studie moderní kořenové čistírny pro obec Hlína

Abstract
Práce se zabývá návrhem moderní kořenové čistírny odpadních vod pro obec Hlína, okres Brno – venkov (320 EO). Kořenové čistírny představují alternativní technologii pro čištění odpadních vod. V České republice se tato technologie často setkává s mnohými problémy vyplývajícími z chybného návrhu, případně nevhodného provozování. Tyto problémy způsobují nedostatečnou čistící účinnost, především v odstraňování amoniakálního dusíku. Aby byly kořenové čistírny schopny konkurovat jiným čistírenským technologiím, je třeba řešit jejich návrh jinak než doposud a zajistit tak vyšší čistící účinnosti především u ukazatele N-NH4+. Práce vychází z poznatků z výzkumných a provozních objektů, na kterých spolupracuje Ústav vodního hospodářství krajiny. V samotném návrhu jsou uplatněny nová řešení a uspořádání, včetně několika užitných vzorů. První část práce tvoří rešerše, která shrnuje základní poznatky týkající se kořenových čistíren odpadních vod. Výsledkem druhé části práce je navržený čistírenský systém, který zahrnuje několik sériově i paralelně zapojených čistírenských prvků, jejichž cílem je eliminace nejen znečištění, které požaduje současné nařízení vlády, ale čistírna bude jako celek odstraňovat i celkový dusík a celkový fosfor. Součástí návrhu čistírny je i vlastní kalové hospodářství, založené na inovativně řešených kalových polích s mokřadní vegetací.
This thesis deals with the design of a modern constructed wetland for wastewater treatment for the Hlína village, Brno – venkov district (320 PE). Constructed wetlands are an alternative technology for wastewater treatment. In Czech Republic this technology often encounters a lot of problems arising from wrong design or improper operation. This problems cause insufficient cleaning efficiency, mainly in removing ammonia nitrogen. It is necessary to design the constructed wetland differently, thus make them a competitive against other waste-water treatment technologies, and ensure a higher cleaning efficiency mainly of ammonia nitrogen. The thesis is based on findings from exploratory and operating objects as results from cooperation with Institute of landscape water management. There are a new solutions and designs applied in this project, including several utility models. The first part consists of literature research, which summarizes basic knowledge on constructed wetlands for wastewater treatment. The result of the second part of the thesis is designed sewage treatment system, which comprises several serial and parallel connected sewage treatment elements. The aim is to not only eliminate the required pollution by decree law, but also to remove nitrogen and phosphorus. The part of the design is also a wastewater sludge treatment, based on innovated reed-bed systems with wetland vegetation.
Description
Citation
KOMENDOVÁ, D. Studie moderní kořenové čistírny pro obec Hlína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO