Analýza řezných sil při vrtání šroubovitým vrtákem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Teoretická část této práce předkládá základní charakteristiky technologie vrtání, přehled technologií a nástrojů pro vrtání, detailnější popis šroubovitého vrtáku, rozbor sil při vrtání a způsoby namáhání a výpočtu šroubovitých vrtáků. V experimentální části je detailněji zkoumán šroubovitý vrták s geometrií CZ001 firmy NÁSTROJE CZ,s.r.o. Pomocí řezů na 3D skenu je měřena tloušťka jádra a geometrie hlavního ostří a jsou srovnány s konvenčními nástroji. Průběh řezného momentu a posuvové síly podél hlavního a příčného ostří je zjišťován experimentem, při kterém bylo vrtáno do několikrát osazené díry. Průběhy obou zatížení jsou porovnány s dlouhodobými výsledky na konvenčních nástrojích. Jako aplikace znalostí průběhů řezné a posuvové síly podél hlavního a příčného ostří je proveden výpočet vzdálenosti působiště řezné síly od osy vrtáku a napěťová a deformační analýza vrtáku.
Theoretical part of this project contains basic characteristics of drilling technology, shows summary of drilling technologies and tools used for drilling, detailed description of twist drill, forces and loads analysis when drill, twist drill stress analysis. In experimental part of this project there are some investigations on twist drill geometry CZ001 made by company NASTROJE CZ, s.r.o. Cutting edge geometry and web thickness is measured on 3D scan of this drill and the results are compared to conventional products. Course of moment of cutting and course of thrust force is done by experiment where the recessed hole was drilled. Course of both loads is compared to long-term results on conventional drills. As application of the achieved results the cutting force position is calculated and stress and deformation analysis is performed.
Description
Citation
HON, P. Analýza řezných sil při vrtání šroubovitým vrtákem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Oskar Zemčík, CSc. (člen) Ing. Josef Sedlák, CSc. (člen) Ing. Karel Němec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2009-06-18
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Odpovídá rozložení sil na břitech vrtáku, uvedené na obr.3.2 (strana 17) reálné situaci? Jaký je důvod uvedeného pojetí působiště sil? 2. Jak se stanovuje úběr obráběného materiálu při vrtání? 3. Definujte pojem "hospodárný úběr"? 4. Porovnejte technické parametry a pracovní možnosti tenzometrického a piezoelektrického dynamometru. 5. Projevují se proměnné hodnoty hřbetních úhlů břitu na opotřebení nástroje? 6. Jak jste postupoval při analýze zatížení STL modelu nástroje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO