Spolehlivost zemních hrází ohrožených filtračními deformacemi

Abstract
Náplní disertační práce je analýza pravděpodobnosti vzniku filtračních deformací v podloží zemních hrází. Z rozsáhlé problematiky filtračních deformací se práce zaměřuje na iniciaci celého procesu, kdy dochází k nadzdvihnutí nadložních vrstev v zahrází vedoucí k jejich prolomení. Je zde formulován způsob odhadu pravděpodobnosti porušení zahrází pomocí matematického a statistického modelování. Navržený postup je v rámci parametrické studie prakticky aplikován na testovací oblast a jeho výsledky jsou porovnány s výsledky získanými metodou podle mezních stavů. Na závěr je navržen postup pro využití výsledků stochastického výpočtu pro zpřesnění metody podle mezních stavů.
Subject of the dissertation is a probability analysis on creation of embankment subsoil filtration deformations. Out of the broad topic of filtration deformations, the dissertation is focused at initiation of the process. At this phase, the overlying layers downstream of levee get uplifted, and eventually get breached. The process of downstream subsoil failure probability estimation is formulated using mathematical and statistical modelling. Within the scope of parametrical study the suggested method is applied onto a test environment. Results of the probability estimation are compared with results obtained using Limit state design method. The results of stochastic modelling can be used for improvement of Limit state design method precision.
Description
Citation
ČEJDA, M. Spolehlivost zemních hrází ohrožených filtračními deformacemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-09-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO