Implementation of Fast Fourier Transformation on Transport Triggered Architecture

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je navrhnut energeticky úsporný procesor typu TTA (Transport Triggered Architecture) pro výpočet rychlé Fourierovy transformace (FFT). Návrh procesoru byl vytvořen na míru použitému algoritmu pomocí speciáoních funkčních jednotek. Algoritmus byl realizován jako posloupnost instrukcí tak, že většina výpočtu probíhá ve smyčce obrahující pouze jedionu paralelní instrukci. Tato instrukce je umístěna do instrukčního bufferu, odkud je potom volána místo instrukční paměti. Díky tomu se dá docílit nižší spotřeby, neboť volání z instrukčního bufferu je efektivnější než volání z instrukční paměti. Program byl zkompilován na časovém modelu procesoru a časová simulace potvrdila správnost návrhu. Součástí práce jsou rovněž pomocné programy v Pythonu, které slouží ke generaci referenčních výsledků a automatické simulaci a porovnání výsledků simulace s referencí.
The thesis proposes an energy-efficient processor architecture for computing a Fast Fourier Transform (FFT) using a Transport Triggered Architecture (TTA) template. The architecture was specifically tailored to a custom instruction schedule using several custom functional units (FUs). The instruction schedule for computing the algorithm was developed in a way that most of the computation is done in a loop containing only one instruction word. This word is stored into an instruction loop buffer which is more power-efficient than a regular memory storage. Thus a power consumption can be lowered. A timed model of the processor and the instruction schedule were developed, verified the approach and suggested further improvements. Python programs for generating referencing and an automatic verification of the timed models were developed to aid the design process.
Description
Citation
ŽÁDNÍK, J. Implementation of Fast Fourier Transformation on Transport Triggered Architecture [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) Ing. Peter Barcík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Pítra, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-08-31
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO