Nástroj pro podporu vývoje softwarových systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Pro tvorbu kvalitního softwarového systému je potřeba takový projekt dobře analyzovat, navrhnout, naprogramovat a otestovat. Celý proces se pak souhrnně označuje jako životní cyklus softwaru a zabývá se jím softwarové inženýrství. Dnes existuje celá řada nástrojů, které tyto procesy ulehčují. Pro analýzu a návrh softwaru se v praxi osvědčil jazyk UML. Dovoluje popsat různé úrovně softwaru pomocí grafických diagramů pro jejich lepší pochopení. Některé je pak možné převést na kód v požadovaném programovacím jazyce. Problémem je pak udržování diagramů, kdy se tak v pozdějších fázích projektu  ztrácí jejich význam. Tento problém se snaží odstranit tzv. Model-Driven Development, kdy programátor pracuje jen s přesně definovanými modely ze kterých je možné automaticky generovat programový kód, který se ale již nemusí ručně upravovat. Bohužel tento přístup není univerzální. Tato práce se zaměřuje na tvorbu nástroje, který umí pracovat s diagramem případů užití, diagramem tříd a objektově-orientovanými Petriho sítěmi. Nástroj by měl zvládat jejich tvorbu a základní synchronizaci informací mezi diagramy a tak ulehčit návrh systémů.
To be able to create quality software system, one need to analyse it well, design, program and test it. The whole process is called software life-cycle and is studied by software engineering. Today, there are many tools making this process easier. For analysing and designing software UML language became favourite. It enables programmers to describe different aspects of software by graphical diagrams and enables them to comprehend them better. Some of them can be translated into source code in chosen programming language. Problem is maintaining those diagrams during later phases when source code was already generated and is used exclusively. This problem is trying to be solved by Model-Driven Development, where programmer is working with well-defined models that can be automatically transformed into the source code that don't have to be edited by hand. Unfortunately this approach is not universal. This work tries to design and create tool that can work with use case diagrams, class diagrams and object-oriented Petri nets. This tool should allow designing those diagrams and be able to synchronise information between them to make the software design easier.
Description
Citation
CRLÍK, R. Nástroj pro podporu vývoje softwarových systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Dr. Ing. Otto Fučík (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm E .
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO