Odpovídání na otázky nad strukturovanými daty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou odpovídání na otázky nad strukturovanými daty. Ve většině případů jsou strukturovaná data reprezentována pomocí propojených grafů, avšak ukrytí koncové struktury dát je podstatné pro využití podobných systémů jako součástí rozhraní s přirozeným jazykem. Odpovídající systém byl navržen a vyvíjen v rámci této práce. V porovnání s tradičními odpovídajícími systémy, které jsou založené na lingvistické analýze nebo statistických metodách, náš systém zkoumá poskytnutý graf a ve výsledků generuje sémantické vazby na základě vstupních párů otázka-odpověd'. Vyvíjený systém je nezávislý na struktuře dát, ale pro účely vyhodnocení jsme využili soubor dát z Wikidata a DBpedia. Kvalita výsledného systému a zkoumaného přístupu byla vyhodnocena s využitím připraveného datasetu a standartních metrik.
This thesis deals with question answering over structured data. In knowledge databases, a structured data is usually represented by graphs. However, to satisfy information needs using natural language interfaces the system is required to hide the underlying schema from users. A question answering system with a schema-agnostic graph-based approach was developed as a part of this work. In contrast to traditional question answering systems that rely on deep linguistic analysis and statistical methods, the developed system explores provided graph to yield and reuse semantic connection for a known question-answer pair. Lack of large domain-specific structured data made us perform evaluation with the help of prominent open linked datasets such as Wikidata and DBpedia. Quality of separate answering stages and the approach in general was evaluated using adapted evaluation dataset and standard metrics.
Description
Citation
BIRGER, M. Odpovídání na otázky nad strukturovanými daty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Šimko, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře - B . Otázky u obhajoby: V práci příliš nezmiňujete jak dopadl Váš systém ve srovnání s podobnými systémy, třeba na soutěži QALD. Můžete prosím toto srovnání komisi prezentovat? Váš systém odpovídá na otázky v angličtině. Co by bylo potřeba udělat, aby systém mohl odpovídat na otázky v jiném jazyce? Jaké jazyky by bylo nejjednodušší integrovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO