Modelování link-state směrovacího protokolu OSPFv3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá tvorbou simulací směrovacích protokolů. Cílem práce je vytvořit fungující model směrovacího protokolu OSPF v simulačním prostředí OMNET++. OMNET++ je diskrétní simulační prostředí, které bylo vytvořeno za účelem tvorby modelů různých síťových protokolů a technologií. Kapitoly první části práce se zabývají teoretickým základem fungování protokolů OSPFv2 a OSPFv3 a jejich rozdíly. Jsou zde detailně rozebrány důležité datové struktury, konečné automaty a komunikační prostředky, na jejichž základě je pak implementován samotný model. V kapitolách druhé části je popsán postup při implementaci modelu v programovacím jazyce C++. Vytvořený model odpovídá funkcionalitě protokolu OSPF na zařízeních společnosti Cisco.
The thesis deals with simulation of routing protocols. The aim is to create a functioning model of OSPF link-state protocol in the simulation framework OMNET++. OMNET++ is a discrete simulation environment which was created to provide means to build models of various network protocols and technologies. Chapters in the first part of the thesis focuson the theoretical foundation of OSPFv2 and OSPFv3 and their differences. Important data structures, finite state automata and communication techniques are described and the information is later used to implement the model itself. The chapters in the second part deal with the implementation of the model in C++. The created model reflects the functionality of OSPF on Cisco devices.
Description
Citation
RUPRICH, M. Modelování link-state směrovacího protokolu OSPFv3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "B" . Otázky u obhajoby: Zvažoval jste podporu RFC 5838 přidávající podporu Address Families?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO