Evoluční návrh struktur využívající přepisovací systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá aplikací přepisovacích systémů pro biologií inspirovaný vývin struktur v oblasti evolučních algoritmů. V rámci práce byla vytvořena metoda pro návrh obecných struktur založená na uvedeném principu. Práce popisuje teorii řadicích sítí a jejich návrhu, jakožto problému, který lze řešit navrženou metodou. Dále je uvedena teorie z oblasti evolučních algoritmů a přepisovacích systémů. V oblasti přepisovacích systémů bylo pro použití v navržené metodě vytvořeno rozšíření třídy IL-systémů, MDIL-systémy. Navržená metoda byla úspěšně uplatněna při návrhu rostoucích řadicích sítí. Dosažené výsledky v oblasti konstrukce řadicích sítí rostoucích po třech a čtyřech vstupech výrazně překonávají aktuálně nejlepší srovnatelnou metodu.
This work focuses on application of rewriting systems in the context of biology-inspired development of structures in evolutionary algorithms. As a part of this work, a method has been proposed for design of general structures that uses the aforementioned principle. This document includes an introduction into the theory of sorting networks and their design, the problem of which is later shown to be solvable using the proposed method. In addition, the theoretical background of evolutionary algorithms and rewriting systems is discussed. In the field of rewriting systems, an extension to the class of IL-systems has been created for use in the proposed method. The proposed method has been successfuly applied in the design of growing sorting networks. The results produced by the proposed method significantly outperform the results of the currently best-known comparable method.
Description
Citation
DOBEŠ, M. Evoluční návrh struktur využívající přepisovací systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Šimko, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A - výborně . Otázky u obhajoby: Jak byste zhodnotil přístup použití algoritmu gramatické evoluce, kdy jsou pravidla gramatiky fixní (např. přímo kódující různé komparátory řadící sítě) a evoluce hledá jejich vhodnou posloupnost pro vývin řetězce (struktury řadící sítě) z daného axiomu? Jak vychází složitost (prostorová i časová) Vámi nalezených řadících sítí ve srovnání s metodou, jejíž výsledky jste vylepšil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO