Útok na šifrování dokumentů OpenDocument s využitím GPU

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom práce je rozšíriť nástroj Fitcrack o modul umožňujúci obnovu hesiel z dokumentov formátu Open Document Format, pracujúci na CPU, ale taktiež využívajúci podporu GPU na jeho zrýchlenie. V práci je analyzovaný formát súborov Open Document Format a následne sú v nej rozobrané funkcie a algoritmy, ktoré sú využívané na ich zabezpečenie. Na implementáciu modulu pre GPU je využitý framework OpenCL. Pre výsledný modul bol nameraný čas, potrebný na obnovu hesla a zrýchlenie tohto procesu pri využití grafickej karty. Práca obsahuje aj porovnanie s existujúcim nástrojom, ktorý podporuje dešifrovanie tohto formátu.
The aim of this work is to extend Fitcrack with a module that allows the recovery of passwords from Open Document Format documents using either CPU or GPU to accelerate the process. The thesis further analyses the structure of the Open Document Format. Subsequently, it describes the functions and algorithms used to encrypt Open Document Format files. The GPU module is implemented with the use of the OpenCL framework. Both the time needed to recover the password and the acceleration of the process using the graphics card were measured. The work also contains a comparison between an existing tool that supports decryption of this format and the newly implemented module.
Description
Citation
JAKUBÍK, S. Útok na šifrování dokumentů OpenDocument s využitím GPU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Na základě čeho se určuje, zda se bude při zkoušení různých hesel dešifrovat celý dokument, nebo jen jeho prvních 1024 bajtů? Jak funguje technologie HyperThreading a proč lze očekávat, že u výpočetně náročných úloh příliš nepomůže a někdy dokonce i uškodí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO