Nástroj pro analýzu obsahu databáze pro účely testování softwaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Akceptační testování aplikací před produkcí zahrnuje testování reálně vypadajících scénářů při používání aplikace. Tvorba testovacích dat pro aplikace využívající databázový systém je komplikovaná z důvodů specifikace omezení dat, která spadají do domény testované aplikace, a specifikace strukturálních omezení resp. vztahů mezi těmito daty. Tato práce se zabývá problematikou detekce datových vazeb v již existující relační databázi. Výsledkem je nástroj, který automaticky řídí a zprostředkovává detekci omezení v datech relační databáze. Výstupem detekce je váhově ohodnocené omezení dat, které reprezentují jak datový typ, tak vazbu mezi tabulkami a sloupci relační databáze. Tento výstup je pak možné použít pro generování náhodných testovacích dat, které budou reprezentovat vstupy pro reálně vypadající scénáře použití testované aplikace.
Acceptance testing of applications before the production includes testing of scenarios resembling situations of real usage of the application. Creating the test data is complicated matter since the data are specified by restrictions concerning the domain of the tested application and the specifications of the structural restrictions and the relations between these data. This thesis focuses on the issues of detecting the data constraints in an already created relational database. The outcome of the thesis is a tool which automatically controls and mediates the detection of the data constraints in a relational database. The detection result is a weight rating of the data restrictions, which represents both the data type and the relation between tables, columns in relational database. These restrictions can be used to generate a random testing data which would represent inputs for seemingly realistic scenarios of the usage of the application.
Description
Citation
KROPÁČ, F. Nástroj pro analýzu obsahu databáze pro účely testování softwaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Mohl byste více přiblížit, jaké testy byly použity k oveření funkčnosti nástroje a jak tyto testy dopadly?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO