Implementace samoopravných kódů pro 100 Gb/s Ethernet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem ucelené RS-FEC vrstvy pro 100Gb/s Ethernet dle standardu IEEE 802.3-2015 včetně kódovacího a dekódovacího obvodu Reed-Solomonova kódu. Text objasňuje matematický aparát konečných těles, lineárních blokových kódů, cyklických kódů a zejména samotných Reed-Solomonových kódů pro použití v návrhu. Návrh vysílací části RS-FEC vrstvy byl přizpůsoben pro implementaci v síťových kartách COMBO využívajících FPGA čipy Xilinx Virtex-7 a realizován ve VHDL. Kódovací obvod byl v několika krocích zoptimalizován - co se týče požadavků na zdroje FPGA a délky trvání syntézy VHDL kódu. Snížení nároků na zdroje se docílilo zejména využitím vlastností cyklických kódů umožňující zřetězení. Doba syntézy pak vytvořením logiky kódovacího obvodu na úrovni hradel ve vlastní režii. Výsledná implementace byla testována v simulaci a je dostatečně zoptimalizována, aby mohla být použita při implementaci Ethernetu na FPGA čipu. Jak návrh, tak implementaci je možné modifikovat pro 400Gb/s Ethernet - v době návrhu ještě oficiálně neexistujícího.
The thesis deals with the design of entire RS-FEC layer for the 100 Gb/s Ethernet according to IEEE 802.3-2015 standard including Reed-Solomon encoder and decoder. Text clarifies mathematical basis of finite fields, linear block codes, cyclic codes and particularly Reed-Solomon codes used in design. Design of RS-FEC layer transmit side has been adjusted for implementation in COMBO network cards which use Xilinx Virtex-7 FPGA and realized in VHDL. Encoder has been optimized in several steps - as for FPGA resource usage and as for VHDL code synthesis duration. Reduction of resource usage has been achieved by using pipelining thanks to properties of cyclic codes. Synthesis duration then by creating logic of encoder on gate level on its own. Resulting implementation has been tested in simulation and it is optimized enough for usage in FPGA for Ethernet implementation. It is possible to adapt both design and implementation for 400Gb/s Ethernet which does not exist yet at the time of design.
Description
Citation
VELECKÝ, J. Implementace samoopravných kódů pro 100 Gb/s Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Jaroslav Dytrych, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2017-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Kódovací obvod je tvořen sítí XOR hradel. Bylo by možné a efektivní použití vestavěných DSP bloků pro další optimalizaci obvodu z pohledu využití zdrojů na čipu? Jaké výhody z tohoto pohledu poskytuje novější technologie Virtex UltraScale+? Stručně popište změny, které by bylo potřeba provést ve vytvořeném kódovacím obvodu pro jeho použití ve variantách standardu 100GBASE-CR4 a 100GBASE-KR4.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO