Biokompatibilní amfifilní látky v interakcích s polymery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce je zaměřena na studium interakcí hyaluronanu s amfifilními molekulami s vysokou biokompatibilitou. Metodou fluorescenční sondy byly zkoumány interakce mezi kationtovým lipidem 1,2-dipalmitoyl-3-trimetylamonium-propan (DPTAP), mezi směsí tohoto kationtového lipidu se zwiterionickým fosfolipidem, 1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-fosfocholinem (DPPC), a hyaluronanem, a to jak nativním, tak i s hydrofobně modifiko¬vaným. Bylo zjištěno, že u směsi DPPC a DPTAP dochází k tvorbě agregátů nezávisle na poměru lipidů ve směsi, a že s hyaluonanem interagují jak agregáty vzniklé z DPTAP, tak ze směsi DPPC a DPTAP při specifickém poměru koncentrací DPTAP a hyaluronanu. Dále byly studovány fyzikální vlastnosti membrán při různém poměru DPPC a DPTAP ve směsi a vliv cholesterolu na některé z těchto vlastností. V neposlední řadě byly studovány také systémy neionogenní tenzid-DPPC, konkrétně velikost vznikajících agregátů, termodynamika solubilizace a interakce s nativním hyaluronanem.
This work is focused on the study of interaction between hyaluronan and high-biocompatible amphiphilic molecules. Using fluorescent probe method, screening of the interaction of cationic lipid 1,2-dipalmitoyl-3-trimethylammonium-propane (DPTAP), mixture of this cationic lipid with zwitterionic lipid, 1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphochloline (DPPC), with hyaluronan, both native and hydrophobically modified was carried out. Results showed the self-aggregation of DPPC and DPTAP independently on lipids ratio in the mixture and the interaction of DPTAP and DPPC/DPTAP aggregates with hyaluronan at specific ratio of DPTAP and hyaluronan concentration. Physical properties of formed membranes and the influence of cholesterol were also investigated at different DPPC and DPTAP concentration ratio. Last but not least, the non-ionic surfactant-DPPC systems were studied, namely, the size of the formed aggregates, the thermodynamics of solubilisation and the interaction with native hyaluronan.
Description
Citation
BURDÍKOVÁ, J. Biokompatibilní amfifilní látky v interakcích s polymery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
prof. RNDr. František Krčma, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Vladimír Sedlařík, Ph.D., oponent (člen) doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc. (člen) doc. Ing. Milena Reháková, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Kráčalík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-01-26
Defence
Předseda komise představil doktorandku. Ing.Burdíková má již poměrně bohatou pracovní praxi. Co se její publikační činnosti týče, má 4 články v impaktovaných časopisech, 1 článek v recenzovaném časopise, řadu příspěvků na mezinárodních konferencích a několik na domácích a studentských konferencích. Ve své powerpointové prezentaci představila podstatné výsledky své dizertační práce. Oponenti přečetli posudky, oba kladné a doporučovali práci k obhajobě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO