Dlouhodobé testy pro ověření odolnosti nátěrových hmot v různých nepříznivých prostředích simulujících reálné vlivy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cementotřískové desky obsahují organickou bázi a jejich použitím v exteriéru podléhají degradaci vlivem povětrnostních podmínek, jako je mráz, chemické rozmrazovací látky, chemické látky (např. siřičitany). Právě z důvodu použití organické báze v matrici desek mohou být k degradaci náchylnější, než materiály na anorganické bázi. Degradaci lze do jisté míry eliminovat vhodnou povrchovou úpravou desky, která omezuje přímé působení agresivních vlivů na desku a prodlužuje tak její životnost. V porovnání s cementotřískovými deskami jsou povrchové úpravy na polymerní bázi náchylnější i na působení některých dalších nepříznivých podmínek, jako např. UV záření. V teoretické části diplomové práce je rozebráno rozdělení povrchových úprav a způsob jejich degradace při působení agresivních prostředí v reálných konstrukcích. V experimentální části je pak proveden výběr vhodných metodických postupů pro ověření rezistence nátěrových systémů cementotřískových desek. Následně bylo realizováno zkoušení a srovnání fyzikálně-mechanických i estetických vlastností různých typů nátěrů včetně provedení spektrofotometrického vyhodnocení změn barevného odstínu pro jednotlivá agresivní prostředí a mikrostrukturní posouzení vybraných typů povrchových úprav pomocí optického a elektronového mikroskopu.
Cement bonded particleboards contain organic base and as they are set outside, extreme weather condition, such as frost, chemical defrosting substances or sulphates, cause their degradation. The presence of the organic base in the matrix of the material could be the reason why there is higher probability of degrading when compared with materials containing an inorganic base. It could be partially eliminated by an appropriate surface modification of the slab, which main goal is to weaken the impact of an aggressive environment and to extend the lifespan of the board. On the other hand, the surface modifications based on a polymer base are prone to degrade because of other unfavourable conditions such as UV radiation when compared with the cement bonded particleboard. The classification of the surface modifications and the way of their degradation caused by the aggressive environment in real applications are presented in the theoretical part of the thesis. In the experimental part, appropriate methodical ways of testing the resistance of cement bonded particleboard’s coating system were chosen. Then, the testing and comparing of the physical, mechanical and aesthetic properties of different types of coatings were done. Moreover, a spectrophotometric analysis of the colour shade changes for the different aggressive environment were carried out. Furthermore, microstructures of chosen surface modifications were assessed by using an optical and an electron microscope.
Description
Citation
HUDEČKOVÁ, P. Dlouhodobé testy pro ověření odolnosti nátěrových hmot v různých nepříznivých prostředích simulujících reálné vlivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2018-01-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO