Stanovení anthokyanových barviv ve vybraných druzích ovoce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Náplní této diplomové práce bylo zavedení metody stanovení anthokyanových barviv kapalinovou chromatografií. Anthokyanová barviva byla stanovována v různých odrůdách bezu černého (Sambucus nigra L.) a ve vybraných vzorcích červeného vína. V úvodu teoretické části je popsán bez černý, jeho odrůdy a chemické složení. Jsou zde zmíněny možnosti zpracování bezu černého a jeho využití v lékařství. Další část teorie je zaměřena na chemické látky ve víně, charakteristiku anthokyanů, jejich využití v potravinářství a jsou zde zmíněny i způsoby stanovení anthokyanových barviv s důrazem na HPLC. Hlavním cílem experimentální části bylo porovnat jednotlivé odrůdy bezu černého a vybrané vzorky červeného vína z hlediska obsahu anthokyanových barviv. U vzorků červeného vína byl sledován nejen vliv odrůdy, ale i vliv roku výroby na obsah anthokyanových barviv. Separace anthokyanových barviv byla provedena pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s detekcí v diodovém poli (HPLC/DAD). Nejvyšší obsah anthokyanových barviv v plodech bezu černého byl stanoven u odrůdy Haschberg. V případě červeného vína byla nejbohatším zdrojem anthokyanů odrůda André 2009 – Rakvice. Jednoznačně byl prokázán vyšší obsah anthokyanů u mladších vín než u vín starších ročníků.
Contents of this diploma thesis was introduction of method determination of anthocyanin pigments by liquid chromatography. Anthocyanin pigments was determined in various cultivars of elderberry (Sambucus nigra L.) and in selected samples of red wine. In the first part of the theory is described elderberry, its species and chemical composition. Some possibilities of processing and utilization of elderberry in medicine are mentioned here too. The next part of the theory is aimed at chemical agents in wine, characteristics of anthocyanins and their utilization in food processing industry. The methods for determination of anthocyanin pigments with focus on HPLC are also mentioned there. The main objective of the experimental part of this thesis was comparison of content of anthocyanins in various cultivars of elderberry and in selected samples of red wine. In samples of red wine was observed not only cultivars´ influence, but also influence of the crop year on the content of anthocyanin pigments. The separation of the anthocyanin pigments by high-performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC/DAD) was performed. The highest content of anthocyanin pigments in elderberry was determined in the cultivar Haschberg. In the case of red wine, the richest source of anthocyanins was the cultivar André 2009 – Rakvice. Higher content of anthocyanins was explicitly proved in young wines rather than in older wines.
Description
Citation
FOREJTAROVÁ, D. Stanovení anthokyanových barviv ve vybraných druzích ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Byl stanoven celkový obsah anthokyanů kolorimetricky ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO