Možnosti stanovení metalosloučenin přítomných v živých systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o problematice metalomiky. Jsou zde vysvětleny základní pojmy a definice, rozdíly mezi proteiny vázanými s kovem a metaloproteiny. Práce se také zabývá metalothioneiny a jejich základním rozdělením. Práce popisuje způsoby interakcí kovů s organickými sloučeninami. Pozornost je věnována vazbě kovů s peptidy a bílkovinami. V práci jsou uvedeny příklady některých esenciálních kovů, které jsou vázány v důležitých organických sloučeninách, které jsou nutné pro správné fungování organismu. Především jsou popsány enzymy nezbytné pro lidský organismus. Uvedeny jsou i organické sloučeniny toxických kovů. Další část práce je věnována analytickým metodám používaným při stanovení metalosloučenin. Jsou popsány separační a detekční metody, které se vzájemně kombinují, aby bylo možné metalosloučeniny kvalitativně i kvantitativně stanovit. Uvedeny jsou příklady stanovení vybraných metalosloučenin.
This bachelor thesis deals with the topic of metallomics. There are explained basic concepts and definitions, differences between the metal-binding proteins and metalloproteins. This thesis also deals with metallothioneins and theirs basic types. The study describes possible interactions of metals and organic compounds. Attention is paid to interactions between metals and peptides or proteins. There are given examples of some essential metals, which are linked to important organic compounds, which are necessary for the proper function of the organism. Mainly there are described enzymes necessary for the human body. There are also referred organic compounds of toxic metals. Another part of the thesis is devoted to analytical methods used for determination of metallocompounds. There are described methods for separation and detection, which are combined for qualification and quantification of metallocompounds. There are referred examples of the determination of some metallocompounds.
Description
Citation
HAUERLANDOVÁ, P. Možnosti stanovení metalosloučenin přítomných v živých systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing. Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Jak dlouho se používá pojem metalomika ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO